Tovább eshet a befektetési alapok vagyona

2011.12.02. 07:51 Módosítva: 2011.12.02. 07:53

A végtörlesztés és az államhoz került befektetési jegyek épp zajló értékesítése miatt további 300-500 milliárd forinttal csökkenhet még a befektetési alapokban kezelt vagyon - írja a pénteki Napi Gazdaság.

A lapnak Schuszter Péter, a Generali Alapkezelő elnök-vezérigazgatója azt is elmondta, hogy a parlament előtt lévő jogszabály nyomán nagy külföldi alapkezelők termékei áraszthatják el a hazai piacot, de az új szabályozás lehetőséget is teremthet a magyar alapkezelőknek.

A kezelt vagyon csökkenésére a szakember szerint attól függően reagálnak az egyes cégek, hogy mekkora súlya volt tevékenységükben a magánnyugdíjpénztári vagyonkezelésnek. A Generali Alapkezelő 500 milliárdot meghaladó vagyona például negyedével, 130-140 milliárd forinttal csökkent, ezért tevékenységük átszervezése mellett döntöttek. A következő másfél évben, úgy véli, lesznek kisebb alapkezelők, amelyek bezárnak. A multicégeknél központosíthatnak bizonyos szolgáltatásokat, mert mint minden válság során, most is felmerült, hogy nem szükséges a vagyonkezelést lokálisan végezni - írja a lap.