Titokban költene el 300 milliót a Közbeszerzések Tanácsa

2011.12.06. 11:43 Módosítva: 2011.12.06. 18:19
Új, az Akadémia Parkban bérelt irodaházára 300 millió forintot költene a Közbeszerzések Tanácsa. Az építőipari kivitelezőt érdemi versenyeztetés nélkül választották ki, a győztes konzorcium kötődik a részben a II. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő irodaházat működtető SCD-csoporthoz. A Transparency az ügyben közbeszerzési döntőbizottsági eljárást kért,

Közbeszerzéssel, de valódi versenyeztetés nélkül költene el 300 millió forintot a Közbeszerzések Tanácsa. A magyarországi közbeszerések egészére szakosodott állami szervezet a II. kerületi Akadémia Parkban lévő Officium Irodaházban bérelt irodákba költözik. Az SCD-csoport érdekeltségébe tartozó bérleményben elvégzendő építőipari munkákra – egyebek mellett irodák kialakítására – úgynevezett hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásban keresett vállalkozót.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Tanács tényleges versenyeztetés nélküli közbeszerzést választott, egyetlen piaci szereplő ajánlata alapján döntött. Holott a Közbeszerzések Tanácsának, mint arra az ügyet feltáró Transparency International (TI) Magyarország közleménye figyelmeztetett, épp az lenne az egyik feladata, hogy minden eszközzel hozzájáruljon a hazai közbeszerzési kultúra fejlesztéséhez, és így elvárható lenne tőle, hogy saját közbeszerzései során a legjobb, a versenyeztetés minden esetben szem előtt tartó példával szolgáljon. A Tanácsnak „saját közbeszerzéseinél a jogszerűség és az átláthatóság legmagasabb szintű kívánalmainak megfelelően kell eljárnia” – írta a Transparency International.

Az egyetlen, és így győztes ajánlattevő a közbeszerzési eljárásról kiadott tájékoztatás szerint az APO konzorcium. Ennek minden elérhetőségi adata – a címe, amely szintén az Akadémia Parkban, a Riadó utcában van, a telefonszáma és az, hogy e-mailes kapcsolatként az SCD-nél dolgozó Riesz Szabolcs email-címét adták meg – arra utal, hogy a Közbeszerzések Tanácsa egy olyan konzorciumnak fizetne az irodák kialakításáért nettó 299 941 119 forintot, amely egyik tagjának fizet magának az irodának a bérletéért.

A Transparency még november végén levélben kérte Gajdos Róbertet, a Közbeszerzések Tanácsa elnökét, hogy indokolja meg: miért a versenyeztetés kizárásával választották ki a kivitelezőt az építőipari munkákra, így az irodaépület egyik emelete dél-nyugati szárnyának, illetve a tetőtéri szintjének beépítésére, kis alapterületű irodák, tárgyalók és kiszolgáló helyiségek kialakítására. A megbízás összesen mintegy 3000 négyzetméternyi bruttó területre szól, vagyis a munka négyzetméterenkénti költsége nagyjából 100 000 forint.

A TI szerint a Közbeszerzések Tanácsának eljárása „különösen aggályos”, ezért – kicsit paradox módon – arra kérte a Tanács elnökét, ha nem tudja kellően alátámasztani, hogy az eljárást a közbeszerzési törvény értelmében versenyeztetés nélkül is le lehetett volna bonyolítani, akkor kérje a Közbeszerzési Döntőbizottság eljárását. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a KT elnökének saját közbeszerzésüket kellene a Közbeszerzési Döntőbizottsággal megvizsgáltatnia.

A Transparency a Közbeszerzések Tanácsától egy hét alatt sem kapott választ, ezért a szervezet a kedden kiadott közlemény szerint a Gazdasági Versenyhivatal és az Állami Számvevőszék elnökéhez, illetve Fellegi Tamás fejlesztési miniszterhez fordult, hogy kezdeményezze a Közbeszerzési Döntőbizottság hivatalból való eljárását. Erre ugyanis a KT elnökének kívül ezeknek a szerveknek van jogosítványuk.

Az Officium Irodaház az egykori Hűvösvölgyi laktanya területén lévő Akadémia Parkban ez év közepére készült el. Magát az Akadémia Park Kft.-t 2008-ban jegyezték be még SCD Pasarét Kft. néven, mostani nevét idén júliusban kapta. A társaságban 2008 decembere óta tulajdonos a II. kerületi önkormányzat, a másik, többségi tulajdonosa a BP Property Gamma Kft., illetve 2008-ban kis ideig az SCD Group Kft. és az SCD Pasarét Kft. is tulajdonosa volt. A BP Property Gamma idén október 20-a óta a luxemburgi bejegyzésű SCD Group S.A. tulajdonában áll, de alapítása óta a Jászai Gellért nevével fémjelzett SCD-csoporthoz tartozik.

A KT szerint minden jogszerű

A Transparency International által kifogásolt - hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos - eljárás során a Közbeszerzések Tanácsa maradéktalanul betartotta a jogszabályi rendelkezéseket - áll a KT közleményében. Az eljárási módot azok a műszaki-technikai sajátosságok és kizárólagos jogok tették szükségessé, amelyek kizárták más eljárási mód alkalmazását. Ennek az eljárásnak jellemzője, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) tájékoztatásával indul, amelynek során a KDB előtt alá kell támasztani a szóban forgó közbeszerzési eljárás alkalmazásának jogszerűségét. A Közbeszerzési Döntőbizottság az eljárásfajta alkalmazását jogszerűnek találta - közölte a KT,