Nem kerül pénzbe az új forint

2011.12.06. 12:28

Miután az ország hivatalos megnevezése januártól az új alkotmány értelmében Magyarország lesz az eddigi Magyar Köztársaság helyett, új felirat lesz a forintérméken. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a meglévő érméket lecserélnék: a Magyar Köztársaság feliratúak 5, 10, 20, 50, 100 és 200 forintosok hivatalos pénzek maradnak 2012-ben és a következő években is – közölte kérdésünkre az MNB.

Vagyis az ez év végéig kibocsátott érméket nem fogják bevonni és lecserélni, mivel azokra a kibocsátásukkor érvényes jogszabályok vonatkoznak. Miután azok továbbra is forgalomban maradnak, nem kell rengeteg új érmét gyártani több milliárd forintért. Az országnév-változásnak tehát csak egyszeri tervezési és szerszámgyárti költsége van, ez nagyjából 5 millió forint lehet. Ez az összeg az MNB szerint eltörpül az évente a forgalom bővülése, illetve az utángyártás milliárdos nagyságrendű költségei mellett.

A jegybank 2012-ben csak a három legkisebb címletből (5, 10, 20 forintos) tervezi 10-10 millió darab legyártását, így csak ezeken a címleteken találkozhatunk majd az új feliratú érmékkel. Az MNB szerint erre is sokat kell majd várni, mivel ezekből a címletekből sok érme forog a forgalomban.