David Cameron melléfogott Orbánnal

2011.12.10. 12:07 Módosítva: 2011.12.10. 12:16

Ha David Cameron brit miniszterelnök célja az alapszerződés átírásának vétójával az, hogy a londoni City pénzügyi központ-szerepét biztosítsa a világban, akkor ebben rossz szövetségese lesz Orbán Viktor – állapítja meg a Financial Times Beyondbrics nevű blogja.

A nemzetközi bankok, melyek a kezükben tartják a magyar bankszektor nagyrészét dühösek a magyar kormányra és közülük néhány bosszúból megpróbál visszavágni az országnak. Bár az érintettek között nincs brit pénzintézet, de sokuknak jelentős irodája van Londonban, az ott dolgozó menedzserek pedig bizonyári "készek megcsavargatni Cameron fülét" – fogalmaz a bejegyzés szerzője.

Nem csak banki, gazdaságpolitikai ügyekben is kínos lehet az Orbán és Cameron közötti párbeszéd. Miközben ugyanis szinte mindenki finoman fogalmazva gazdasági kihívásokkal küszködik, Magyarország ebben az élen jár. A cikk emlékeztet: Orbán nemrég kénytelen volt az IMF-hez fordulni a gazdasági nehézségek miatt, miközben tavaly már kirúgta az országból a szervezetet.

Cameronnak mégis az a legrosszabb, hogy Magyarország nem túl nagy (tehát nem lehet egy jelentős szövetséges). Tízmilliós lakosságával ugyanis a 18. legnagyobb gazdaságnak számít az EU-ban, miközben az egy főre eső átlagjövedelem csak az uniós átlag 63 százalékára rúg. Az Egyesült Királyság önmagában az unió gazdasági kibocsátásának a 13,8 százalékát adja, Magyarországgal együtt ez csak 14,5 százalékra emelkedik – állapítja meg a Beyondbrics.