Nomura: Ezek megszorítások lesznek

Portfolio
2011.12.11. 10:23

Régóta ismert, hogy a kormány jövő évi növekedési prognózisa túlságosan optimista, de a magyar gazdasági kilátások utóbbi időben megfigyelt romlása elsősorban nem külföldi okokra vezethető vissza, írja Magyarországról megjelent kommentárjában Peter Attard Montalto, utalva ezzel a miniszterelnök pénteki kijelentéseire.

A Nomura londoni elemzője nehezen tudja elképzelni, hogy a kormány már a következő napokban alapjaiban át tudná szerkeszteni a költségvetési tervezetet, a lehetséges újabb intézkedésekről szólva úgy fogalmaz: azok egyszerűen megszorítások lesznek.

A kormány korábbi növekedési előrejelzése a 2012-es évre már régóta nem reális és a kormány részéről már korábban elhangzott olyan kijelentés, hogy inkább 0,5-1 százalék között lehet valahol a GDP jövő évben várható bővülése, idézi fel az elmúlt időszakot friss kommentárjában Peter Attard Montalto a miniszterelnök pénteki brüsszeli szavaival kapcsolatban.

Emlékezetes, Orbán Viktor pénteken arról beszélt, hogy jelentősen újra kell tervezni a jövő évi költségvetést és az adóterveket a gyengébb euróövezeti növekedési kilátások miatt. Azt is hozzátette: már a következő napokban a Parlament elé terjeszthetik az ezzel kapcsolatos terveiket, elmondása szerint minden eszközzel arra kell törekedni, hogy Magyarország elkerülje a recessziót, ami az Európai Unióra vár.

Érdekes, de nem meglepő, hogy a magyar miniszterelnök a német gazdasági növekedési kilátásokat teszi felelőssé a prognózis lerontása miatt, nem pedig a belföldi gazdasági tényezőket.

"Megítélésünk szerint a romló kilátások mögött alapvetően belföldi okok állnak. Októberben azért csökkentettük a korábbi 1,5 százalékról 0,9 százalékra a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzésünket, mert a költségvetési törvénytervezetből kiolvasható fiskális intézkedések visszafogják a növekedést, de emellett negatív hatást fejt ki a bankrendszer szenvedése, a devizahitelesek végtörlesztési programja, a hangulati mutatók, valamint a magánszektor beruházásainak hiánya. Ebben a hónapban tovább rontottuk 0,8 százalékra a növekedési prognózist, amikor figyelembe vettük az esetleges euróövezeti recesszió hatását" - magyarázza a romló magyarországi kilátások hátterét a londoni közgazdász.

Úgy gondolja, a kormánynak a hazai okokat is számításba kellene vennie, de vélhetően nem ezt teszi majd, és csak a külföldi tényezőkre figyel. Ez kulcsfontosságú a bevételi tervek miatt és azt jelenti, hogy az új kormányzati terv is túlságosan optimista lesz a jelenlegi helyzetben, teszi hozzá a szakértő.

"Amit nehezen értünk az az, hogy a kormány hogyan tudja már a jövő hét elejére kidolgozni és elfogadni a költségvetés alapvető újratervezését" - mutat rá az elemző. Szerinte lényegében nincs mozgástér még több bevételoldali intézkedésre. Az egyetlen lehetőség egyszerűen a megszorítás marad, a minisztériumi kiadások visszafogása, több állami alkalmazott elbocsátása, és talán néhány tétel költségvetési körön kívülre történő helyezése, vetíti előre a Nomura elemzője.

A bevételi oldalon csak olyan lehetőségek jönnek szóba, amelyek tovább növelik a nyomást a szegényebb rétegeken. Nem valószínű, hogy a kormány még tovább emelné az áfát, viszont felvetődhet kisebb adók emelése, valamint a válságadók, illetve a bankadó esetleges emelése is, sorolja Montalto. Ezek a költségvetési intézkedések vélhetően olyanok lesznek, mint a tavalyiak: részleteikben kidolgozatlanok, sietősen elfogadottak, a hitelesség hiányától szenvedők. Ha a legjobb esetben mégis alaposan kidolgozottak lesznek, akkor ezek tovább ronthatják a növekedést és a bizalmat, teszi hozzá.

A Nomura elemzője a konkrét intézkedések ismerete nélkül azt vetíti előre, hogy jövőre 4,5 százalékos hiányt ér el a magyar kormány a költségvetési tartalékok felhasználásával, miközben a hivatalos 2012-es deficitcél 2,5 százalék.  Peter Attard Montalto úgy véli, hogy az is érdekes kérdés lesz, hogy a kormány tesz-e már most olyan lépéseket, amelyek az EU-IMF páros feltételeit igyekszik teljesíteni a költségvetés oldaláról, az új megállapodásért cserébe. Egyelőre meglepőnek tartaná, ha lennének ilyen intézkedések, ígéretek.

Mint ismeretes, jövő héten informális egyeztetésre érkezik Budapestre az EU, illetve az IMF illetékese. Ezen a megbeszélésen kap majd jelzést a magyar delegáció arról, milyen előzetes elképzelései vannak az EU-nak és az IMF-nek.