Varga: A jövedéki adót kell megvizsgálni

2011.12.13. 11:50 Módosítva: 2011.12.13. 12:32

Jó lenne a tartalék nagy részét megőrizni 2012-re, nem szabad beáldozni amiatt, hogy alacsonyabb lesz a növekedés, január végén megállapodthatunk az IMF-fel, mondta Varga Mihály miniszterelnökséget vezető államtitkár az origo.hu-nak adott interjújában. Szerinte hibát követnénk el, „ha makacsul ragaszkodnánk a másfél százalékos növekedéshez, aminek ma már nincsen meg a reális alapja."

Erősödött a forint

Kedden reggel még stagnált a forint árfolyama, Varga Mihálynak a gyors IMF-megállapodás kilátásáról tett bejelentésre azonban erősödni kezdett, az euró 305-ös forint árfolyamról 304 közvetlen környezetébe ereszkedett.

Az eurót a déli órákban 304,03 forinton jegyezték a délelőtt tíz órai 305,59 forint után. A svájci frank jegyzése 245,87 forint a délelőtt tíz órai 247,41 forint és a hétfő délutáni 247,55 forint után. A dollár árfolyama 229,97 forintra csökkent a délelőtt tíz órai 231,94 forintról.

Ez a költségvetés más árfolyam-kalkulációval készült, ami azt jelenti, hogy az újratervezésnél akár a bevételi, akár a kiadási oldalon jelentős módosításra lesz szükség, hívta fel a figyelmet. Kérdésre válaszolva elárulta: a 100-200 milliárdos kiigazításról szóló elemzői becslések nincsenek távol a kormány kalkulációitól.

Orbán Viktor vasárnap úgy vélte, a hiánycél fél százalék alatti szintre módosítása nem annyira vészes, mint amilyennek látszik, mert az eredetileg benyújtott büdzsét is jelentős tartalékkal tervezték. Elemzők azonban rámutattak, hogy a fél százalék alatti növekedés tartósan gyenge forintárfolyam mellett nagyrészt felemészti a költségvetés tartalékait.

Vagyis ha tartani akarjuk a tartalék - körülbelül 300 milliárd forintra tervezett - szintjét, mint ahogy Orbán jelezte, és a költségvetés hiányát sem akarjuk három százalék fölé engedni, jelentős mértékű, további elvonásokra lesz szükség. Előzetes elemzői kalkulációk szerint a jövő évi bizonytalan világgazdasági környezetben legalább 100–200 milliárdos tartalékra lenne szükség ahhoz, hogy tartsa a hiánycélt.

Orbán Viktor hétfőn igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy látják-e már, hol lehet a büdzsében a szükséges 100-200 milliárd forint. Kifejtette: vasárnap este Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel megtárgyalták a kérdést, van javaslatuk, amelyet a kormány szerdán tárgyal meg. Arra, hogy kiadáscsökkentő vagy bevételnövelő intézkedések várhatók-e, azt mondta: erre a kormányülés után adnak majd választ.

„Akár az egészségügyet, az oktatást vagy az államigazgatást nézem, az idei létszámleépítések után nagyon kevés lehetőség marad a kiadási oldalon. A bevételi oldal pedig azért veszélyes, mert a növekedést fogja vissza, ha újabb adók kivetése vagy adók növelése kezdődik. Megint valamilyen mixet kell kidolgozni, a bevételi és kiadási oldalon egyaránt lépéseket kell tenni. Ezek aránya a most zajló számításoktól függ" - modta keddi interjújában Varga.

Arra a kérdésre, hogy konkrétan milyen adóemelések várhatóak, az államtitkár azt mondta: "a jövedéki adót kell megvizsgálni, olyan tételeket lehet végigszámolni, amelyek valamilyen mentességet élveznek, de hadd ne rögtönözzek. A kollégák számolnak." Az államtitkár beszélt a Nemzetközi Valutaalappal kezdődő tárgyalásokról is, úgy vélte, 15-20 milliárd eurós hitelkeret jöhet szóba, megállapodás pedig január végén lehet.