184 milliárd forint tartozást adnak át a megyék

2011.12.22. 19:20
A központi költségvetés mintegy 184 milliárd forintnyi tartozást vállal át a megyei önkormányzatoktól a december 31-i határidőig, mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese az ÁKK csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az ÁKK munkatársai a hitelátvállalás kapcsán mintegy 124 szerződést vizsgálnak át, van, amit készpénzért vesznek át, van, amiért értékpapírt adnak, mondta a vezérigazgató.

Hozzátette, a forintösszeg változhat, mert a megyék adósságának egy része nem forintban, hanem devizában van, főként svájci frankban. 
Az adósság átvétele a költségvetés adósságát növeli, de a teljes államadósságot nem változtatja – mutatott rá Borbély László András, hiszen az utóbbinak az önkormányzati tartozás is része.

A parlament által elfogadott új önkormányzati törvény szerint a megyei önkormányzatok eddigi intézményei 2012. január 1-jétől a Megyei Intézményfenntartó Központ fenntartásában működnek majd. Az állam a megyei önkormányzatok intézményeivel a szállítói tartozásokat is átveszi – áll a közleményben.

A rövidesen átvállalásra kerülő összeg mintegy 14 százaléka a teljes önkormányzati hitel- és kötvényadósságnak, amely az Magyar Nemzeti Bank adatai szerint szeptember végén kissé meghaladta az 1300 milliárd forintot.