Lehel
17 °C
27 °C

Kevesebb pénzt költöttünk októberben

Portfolio
2011.12.22. 09:38

Októberben újra esett a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző hónaphoz képest. Az éves index viszont a tavalyi gyenge bázis miatt 0,3 százalékról 0,6 százalékra emelkedett. Összességében az adatok arra utalnak, hogy a gazdaságban továbbra is gyenge a belső kereslet, a reálhozamok kifizetése sem hozott ebben érdemi változást. Jövőre a csökkenő devizahitel-törlesztőrészletek némi élénkülést hozhatnak, de az adóváltozások hatására várhatóan akkor is esni fog a lakossági fogyasztás.

A KSH közleménye szerint 2011 októberében a kiskereskedelmi üzletek 0,6 százalékkal nagyobb volumenű forgalmat bonyolítottak, mint az előző év azonos időszakában Míg az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletek (súlya 43%) és a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek (súlya 14%) eladásainak volumene nőtt, addig az üzemanyagtöltő állomásoké (súlya 19%) csökkent.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2011 októberében 708 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Az első tíz hónapban 6386 milliárd forint forgalom realizálódott. Az egy hónappal korábbihoz képest - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegi elmozdulást nem mutatott.

Az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai 2011 októberében 0,7 százalékkal nőttek, az év első tíz hónapjában lényegében nem változtak. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene az év minden hónapjában csökkent, 2011 októberében 3,3 százalékkal, így az első tíz hónapban 1,9 százalékos volt az elmaradás mértéke 2010 azonos időszakához képest.

Az egy hónappal korábbihoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem októberi volumene hasonló értéket mutatott, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,9 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kutaké 3,1 százalékkal csökkent.