Egyre több magyar viszi a pénzét Ausztriába

2011.12.23. 11:42

Ausztriában szinte nem akad olyan, a devizakülföldieket is kiszolgáló hitelintézet, ahol ne érzékelnék a magyarok érdeklődésének növekedését. Pedig feltételek nem jobbak, mint itthon, a befektetett pénz utáni kamatot pedig 35 százalékos adó is terheli, írja az azenpenzem.hu.

A lap szerint akad olyan ausztriai bank, ahol a két ünnep között már minden időpont betelt, annyi magyar jelentkezett be számlanyitásra. A gazdag magyarok számára korábban is természetes volt, hogy vagyonuk egy részét külföldön fialtatják. Az utóbbi időben azonban nem csak az elit, hanem a középosztály is nyit külföldön számlát, gyakran mindössze párszázezer forintot helyeznek el rajta. Míg korábban néhány ezren rendelkeztek kinti befektetésekkel, 2011-ben azonban a szám már több tízezerre gyarapodott.

Nyáron nagyon sok magyar indult Ausztriába, hogy legalább pénze egy részét ott helyezze el. Ezt követően azonban határozottan csökkent az érdeklődés, egészen a múlt hétig, mondták a portálnak egy kinti hitelintézetnél. Nagyon sokan takarékbetétkönyvet váltanak ki, aminek nincs semmilyen fenntartási költsége, és a szokásosnál valamivel magasabb kamatot fizet, igaz a magyarországi bankok által ajánlottnak azonban ez még így sem éri el a felét sem.

A határ közelében nem egy pénzintézet kifejezetten invitálja a magyarokat. A magyar nyelvű ügyintézésnek azonban ára van. Az ezeknél a bankoknál kínált kondíciók ugyanis általában kedvezőtlenebbek, mintha valaki például Bécsben nyitna számlát.