Hónapokat csúszhat az IMF-egyezség

2011.12.30. 15:08

Londoni felzárkózó piaci elemzők pénteki helyzetértékelése szerint továbbra is van esély a megállapodásra a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között, de az egyezség hónapokat csúszhat.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai a jegybanktörvény pénteki elfogadása után befektetők számára összeállított értékelésükben közölték: továbbra is azt várják, hogy Magyarország megállapodásra jut egy elővigyázatossági jellegű készenléti programról.

A ház londoni elemzői azonban valószínűnek nevezték azt is, hogy az egyezség megkötése 2012 második negyedéig késni fog. A JP Morgan szakértői szerint több vitatott elem is maradt a jegybanktörvényben, mivel a múlt heti módosítások óta több változtatás már nem történt a tervezeten.

A cég pénteki értékelése szerint az MNB-nek valószínűleg további kamatemeléseket kell végrehajtania a forint stabilizálása érdekében. A JP Morgan elemzői közölték, hogy jelenleg fél százalékpontnyi emelést várnak 2012 első negyedére, de úgy látják, hogy erre a prognózisra is felfelé mutató kockázatok hatnak, ha a forint tovább gyengül. A ház ugyanakkor megerősítette azt a véleményét is, hogy ha létrejön az IMF-megállapodás, a jegybank visszafordíthatja a kamatemeléseket.