Csúcsra jártak a taxik szilveszterkor

2012.01.03. 08:10

A szokásos forgalom többszörösét realizálták a taxitársaságok szilveszter éjszakáján, a várakozási idők ennek megfelelően jelentősen megnőttek, írja a Napi Gazdaság.

Szokásosan erős forgalma volt Budapesten szilveszterkor délután hat és éjfél között a City Taxinak: a hajnali órákban − három és öt között − pedig már szinte kezelhetetlenné vált a kiszolgálás, teljesen felborult az utakon lévő autók és az igények közötti egyensúly − mondta Tamás Miklós, a City Taxi elnöke.

A cég kapacitásának többszörösére érkezett hívás, az utasok így hosszú várakozásra kényszerültek. Tamás szerint ilyenkor elszaporodnak a már évek óta nem jellemző utcai leintések is. Szilveszter éjszaka több tízezer hívás érkezik a központba, miközben egy időben 500-600 taxi volt az utakon, a 750 autóval rendelkező City Taxi munkatársai közül majdnem mindenki dolgozott az év végén.

Az elnök szerint az utóbbi évekhez képest karácsonykor idén jobban alakult az utasigény és az utakon lévő taxik egyensúlya, de erős üzletmenet jellemezte ezeket a napokat is, így esetenként megnőtt a várakozási idő (az 5-10 perces átlaggal szemben előfordult karácsonykor 15 perces várakozás is). A céges rendezvények már karácsony előtt is erős forgalmat generáltak, a két ünnep között azonban már − épp a céges megrendelések hiányából adódóan és a szabadságok miatt − viszonylag gyenge volt a forgalom.

A legnagyobb flottával − mintegy 850 gépkocsival − működő Főtaxinál is érezhető volt a növekedés az év végén. Vizy András, a társaság szóvivője lapunknak elmondta, a reptéren − ahol kizárólagos üzemeltető a cég − karácsony előtt minimálisan növekedett meg a várakozási idő a korábbiakhoz képest. A városi forgalomban azonban az ünnepek előtt 40 százalékkal emelkedett a megrendelések száma (december 25-én, az esős karácsonyi napon egy óra alatt 36 ezer hívás érkezett), szilveszterkor viszont száz százalékkal nőtt a Főtaxi iránti igény, ezért átlagosan 20 percet kellett várniuk az utasoknak az autóra.