Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

NGM: Újabb megalapozatlan leminősítés

2012.01.06. 17:16

A Fitch mai bejelentése, miszerint megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot megalapozatlan volt, közölte a hitelminősítő döntése után a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca pontokba szedték az  „okokat, amelyek alátámasztják, hogy a hitelminősítő cég véleménye kialakításakor nem volt körültekintő, és döntésének időzítése sem indokolható".

1. A jövő héten kezdődnek az IMF-fel való tárgyalások, amelyek a kormány várakozásai szerint sikerrel végződnek. A megállapodás minden bizonnyal a piacok megnyugvásához, valamint gyors eszközár-korrekcióhoz vezet.

2. Magyarország fundamentumai szilárdak, és gazdasági helyzete stabil. Az Európai Unió által is visszaigazoltan 3 százalék alatt tudjuk tartani a 2012-es költségvetési hiányt, miközben a külső egyensúly folyamatosan javul.

3. Tartós és jelentős folyó fizetési mérleg többlettel rendelkezik az ország, amelyet tovább növel a tőkemérleg pozitív egyenlege.

4. A kormányzat megfelelő fiskális tartalékokkal rendelkezik, illetve képes a piacról forrásokat bevonni. Ezért nincs veszélyben az államadósság finanszírozása.

5. Az MNB tartalékai magasak, a legutóbbi hónapban is 2 milliárd euróval emelkedtek.

6. A kormány 2011. december 15-én megállapodott a Bankszövetséggel, amely további pozitív makrogazdasági és stabilitási hatásokkal jár.

Mint ismert, a hitelminősítő a döntést a fiskális és növekedési aggodalmak mellett a finanszírozás egyre erősödő kockázatai miatt hozta meg. A Fitch bizonytalannak látja az IMF megállapodást, és megítélésük szerint csak a készenléti hitel-megállapodás merülhet fel a tárgyalásokon.

A hitelminősítő felidézi, hogy a december 29-re meghirdetett, három-, öt- és tízéves kötvényekre szóló aukció részben sikertelen volt, mivel a befektetők magasabb hozamokat követeltek, mint amennyit a kormány hajlandó lett volna fizetni, bár a keresletre az ünnepi időszak is visszafogó hatással lehetett. A január 5-i 12 hónapos kincstárjegy-aukción a kormány a tervezettnél kevesebbet adott el a diszkont kincstárjegyekből, és amit értékesített, azt is csak majdnem 10 százalékos hozammal tudta eladni. A tízéves állampapírok hozama 11 százalék közelében jár a november eleji 8 százalék helyett, a forint pedig január elején árfolyamrekordokat döntött az euróval szemben, áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő szerint a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulat nagyobb mértékben romlott, mint más közép-európai országok, például Lengyelország vagy Románia esetében, ami az euróövezeti adósságválság terjedése mellett "hazai problémákat is tükröz".