Elkészült Orbán söralátéte

2012.01.07. 09:32

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) honlapjáról már letölthető a miniszterelnök korábbi ígérete nyomán söralátétként elhíresült adóbevallási formanyomtatvány. A csak néhány rubrikát tartalmazó, egyoldalas, A4-es méretű dokumentumot a hónap végéig csaknem egymillió embernek postán is kiküldik, írja a szombati Magyar Nemzet.

A nyomtatványon az azonosító adatokon kívül mindössze három számot kell megadni: fel kell tüntetni, mennyit kerestünk, ki kell számolnunk, hogy a 16 százalékos adókulcs alapján mennyi jár az államnak, végül pedig azt, hogy munkáltatónk év közben mennyi adóelőleget utalt át keresményünk alapján.

A NAV arra számít, hogy idén akár több százezren is az egyoldalas adóbevalláson adhatnak számot keresetükről, olvasható a Magyar Nemzetben. A NAV honlapján közzétett kitöltési útmutató szerint 13 plusz 1 feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy a nyilatkozat kitöltésével le lehessen tudni az adóbevallási kötelezettséget. Kizáró ok például, ha valakinek volt külföldről szerzett jövedelme, vagy önkéntes pénztári nyilatkozatot szeretne tenni.

Alapvetően az adófizetők három nagy csoportja előtt áll nyitva a lehetőség. Kitölthetik azok, akik csak egy munkáltatónál voltak állásban, tételes költségelszámolást nem készítettek, és munkaadójuk év közben - az esetleges családi adókedvezmény figyelembevételével - maradéktalanul befizette utánuk az adót. A második csoport azoké, akik több helyről kaptak százezer forintnál kisebb fizetséget, költséget lényegében nem mutattak ki, és családi kedvezményt nem érvényesítettek. A harmadik csoportba azok tartoznak, akik egyszerre szereztek első és második típusú jövedelmet.