Tovább drágul az üzemanyag

2012.01.08. 11:09

Emelkedett az olajár és sokat gyengült a forint, emiatt új csúcsra emelkedhetnek az üzemanyagárak a következő napokban, akár öt forint feletti drágulás is jöhet szerdától, véli a Portfolio.hu

Magyarország befektetői megítélése tovább romlott, a forint árfolyama pedig gyengült az euróval és dollárral szemben. A forint a dollárral szemben a múlt heti átlagos 238,1-es szintről 246,5-es szintig gyengült. Ennek hatására a benzin forintban mért átlagára 6,4 százalékkal, a gázolajé pedig 7,8 százalékkal emelkedett. A benzin és gázolaj forintban mért árának igen jelentős emelkedése miatt akár öt forint feletti emelés is következhet a kutakon.

A benzin ára körüli aggodalmakat geopolitikai konfliktusok fokozzák. A héten az Egyesült Államok üdvözölte, hogy az Európai Unió tagállamai elvi egyetértésre jutottak arról, a továbbiakban nem vásárolnak iráni kőolajat, ha Teherán nem működik együtt a nemzetközi közösséggel atomprogramja ügyében. Kérdés: nem okoz-e globális olajválságot az Iránt sújtó embargó, és hogy hogyan pótolja majd a nyugat a kieső mennyiséget.

Irán a Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetődzik arra az esetre, ha az Egyesült Államok megakadályozza olajexportját. A szoros lezárását csaknem a teljes világgazdaság megérezné, elemzők szerint a 110 dolláros olajár, akár 200 dollár fölé is emelkedhet. A Hormuzi-szoros 6,4 kilométer széles és 280 kilométer hosszú csatorna, Irán és Omán között, amelyen a világ olajkereskedelmének egyharmada halad keresztül, ami napi 15 millió hordó olajat jelent. Szakértők szerint az olaj ára a Hormuzi-szoros lezárása nélkül nő, az Iránnal szemben bevezetendő uniós olajvásárlási tilalom önmagában is 2-3 dollárral emeli a kőolaj világpiaci árát.