Ez Matolcsy állásába kerülhet

2012.01.08. 13:41 Módosítva: 2012.01.08. 14:09

Magyarország nemzetközi kritikák kereszttűzbe került a héten, az Európai Bizottság és nyugati kormányok részéről is kemény bírálatokat kapott, és újabb hitelminősítő vonta meg az országtól a befektetésre ajánlott osztályzatot, idézi fel a hét eseményeit az Observer.

Orbán, a nagy túlélő

A kritikák a lap szerint elsősorban a múlt év végén meghozott két törvénnyel kapcsolatosak, az új jegybanktörvény ugyanis alkalmas lehet a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének csorbítására. A forint rekordmélységekben járt a héten, a válság pedig akár Orbán Viktor miniszterelnök, de legalább Matolcsy György gazdasági miniszter állásába kerülhet, vélik.

Fellegi Tamás informális tárgyalásokra utazik jövő héten Washingtonba, utána pedig Berlinbe, Párizsba és Brüsszelbe, írják. A lap felidézi a Le Monde Orbánt fasiszta vezetőként bemutató karikatúráját, és megszólaltatja Hack Péter volt szabaddemokrata képviselőt. Hack a lapnak úgy nyilatkozott, nem ért egyet azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a magyar kormány diktatúrát akar kiépíteni.

A The Observer ugyanakkor az elmúlt hetek egyik legérdekesebb fejleményének nevezi, hogy erősödő bírálatokat fogalmaznak meg a kormányt eddig hűségesen támogató lapok is, mint például a Heti Válasz és a Magyar Hírlap. A cikk ugyanis idézi a Heti Válasz egyik újságírját, Ablonczy Bálintot, aki kijelentette, hogy a kormánnyal a legfőbb probléma az, hogy nem tartották be ígéreteiket, amelyek alázatról és önmérsékletről szóltak. A szerző mindemellett úgy véli, hogy Orbán, „a kelet-európai politika egyik nagy túlélője", inkább lemond, semhogy az IMF által kikényszerített megszorításokat végrrehajtsa.

Csendes diplomáciai lépésekre szólítja fel a lengyel kormányt Jacek Pawlicki a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilap hétvégi számában. A cikk szerzője úgy véli, egy Magyarországgal szemben bevezetett uniós szankció után a magyar kormány alighanem csak még konokabban viselkedne. A cikk szerint az Európai Bizottság nem jogosult a magyar, és bármely más tagállam alkotmányának felülvizsgálására, a helyzetet csak a magyarok oldhatják meg, méghozzá demokratikus módszerekkel.

Kutyaszorítóban

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnap megjelenő német konzervatív lap politikai rovatában „Magyarország kutyaszorítóban" címmel jelent meg összefoglaló. A beszámoló szerint Magyarország mostanában kevés barátot szerez. A beszámoló emlékeztet: a Fitch pénteki leminősítése után Orbán Viktor miniszterelnök az elkezdte sürgetni a gyors megállapodást az EU-val és az IMF-fel. A jövőbeni hitelekhez azonban valószínűleg szigorúbb politikai feltételek kapcsolódnak majd, vélte az írás.

A Die Welt am Sonntag című vasárnap megjelenő német konzervatív lap egy vezércikkben érintette a magyarországi gazdasági folyamatokat. Michael Fabricius "A válságvakáció véget ért" című írásában az euróövezeti állampapír-piaci helyzet alakulását értékelve kifejtette: csalódott lehet, aki arra számított, hogy hosszabb szünet következik az euróövezeti államadósság-válságban, hiszen már az év első hetében jelentkeztek válságtünetek