Nehéz lesz a kötelezően ajánlott béremelés

2012.01.09. 07:32

Vegyes fogadtatásra talált a hazai vállalatok körében az a kormányrendelet, amely előírja, hogy kompenzálniuk kell két másik intézkedés – adójóváírás megszűnése és az egészségbiztosítási járulék emelése – miatti bérkiesést dolgozóiknál, írja a Világgazdaság. A lépés nélkül a havi 216 806 forint alatt kereső munkavállalók nettó bére csökkenne.

Azok a társaságok, amelyek nem hajtják végre az elvárt emelést, nem kaphatnak állami támogatást, és nem indulhatnak közbeszerzéseken sem. Akik viszont lépnének, de nem tudnak, állami segítséget kapnak, csak a szükséges emelés 5 százalékát kell állniuk.

A kormányrendeletnek való megfelelés súlyos teher ott, ahol évek óta egyébként sem tudnak bért emelni, ráadásul piacon maradásuk fontos feltétele az alacsony bérköltség. Nekik egyébként is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk egy másik döntés, a minimálbér emelése miatt. Sok közöttük a közbeszerzésekben is érdekelt kkv, és persze ide tartozik az építőipar nagy része is.

„A súlyos recesszióval sújtott építőiparban már régóta nem tudnak bérfejlesztésben gondolkodni, az is siker, ha egyáltalán meg tudják őrizni szakmai gárdájukat” – válaszolt a lapnak az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Tolnay Tibor saját cégénél, a Magyar Építő Zrt-nél két éve nem emelték senkinek a bérét. A szakember arra számít, hogy a közbeszerzésekben érdekelt társaságok törekedni fognak arra, hogy elkerüljék a béremelést elmulasztókat fenyegető szankciót, de ez a lépés elbocsátásokkal is járhat.

Van, ahol viszont már készülnek a bérkompenzációra, például a Postánál és a MÁV-nál. „A MÁV csoport a kormány 298/2011.(XII.22) és 299/2011.(XII.22) számú kormányrendeletének megfelelő béremelést tervez végrehajtani” – írja a lap a vasúttáraságtól kapott tájékoztatás alapján. Mivel azonban még folynak a számítások, az emelés gazdasági hatására vonatkozó kérdésre nem kaptak választ, és arra sem, mekkora állami segítségre lesz szükségük.

A Magyar Posta Zrt. több mint 36 ezer dolgozóra végzi el a kompenzációra vonatkozó vizsgálatot az év zárása után. A számok ismeretében dolgozzák ki a forrás biztosítására vonatkozó javaslatot, az érdekképviseletekkel folytatott bértárgyalás keretében.

Mások viszont, főleg stabilan működő magáncégek ragaszkodnak saját bérgazdálkodásuk követéséhez, illetve, amúgy is nagyobb emelésre készülnek a rendeletben elvártnál. „A Magyarországon 11 leányvállalatában több mint 7000 főt foglalkoztató Bosch csoport bármilyen jogszabályi rendelkezéshez teljes mértékben alkalmazkodik, de a bérpolitikáját nem befolyásolja egy ilyen politikai nyomás, hiszen az éves rendes béremelést mindig ugyanolyan rendben hajtjuk végre” – mondta Ficzere Ferenc, a Robert Bosch Kft. regionális kommunikációs igazgatója a VG-nek.