Miért kell olyan nagyon félni 2012-től?

2012.01.09. 07:18 Módosítva: 2012.01.09. 07:37

Az elhúzódó válság és az egyre bizonytalanabb hazai gazdasági környezet miatt a vállalatok jelentős része igencsak tart 2012-től, írja a Napi. A változó szabályozásokhoz még a nagy cégek is nehezen alkalmazkodnak, de szűkítik a mozgásteret a bér- és járulékköltségek, valamint az energia- és üzemanyagárak is.

A legtöbb vállalkozás jó esetben változatlan létszám mellett stagnáló árbevétellel és apadó nyereséggel kalkulál. A legkritikusabb a kisvállalkozások helyzete, sokuknak kell idén azzal megküzdeni, hogy egyre kevesebb beszállítói feladatuk lesz.

Jó esély van arra, hogy idén tovább csökken a belföldi fogyasztás − véli Mélykúti Tibor, a székesfehérvári Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója. Történik mindez egy olyan időszakban, amikor a hazai üzletekben a tejtermékek több mint 50 százaléka import. Egyelőre azt tudják kihasználni, hogy a gyenge forint miatt erősödik az exportjuk, termelési részaránya már eléri a 25 százalékot.

A beszállító tejtermelők tulajdonában lévő, több mint 500 dolgozót foglalkoztató társaság tavaly több száz millió forintot költött fejlesztésre − főleg hosszú szavatossági idejű termékeket előállító gyártósorokra −, de az emelkedő költségek miatt nagy szükség volna az üzem energiaellátó rendszerének korszerűsítésére is. Az év végén nagyon elégedettek lesznek, ha a tavalyi 32-33 milliárd forint körüli nettó árbevételt változatlan létszámmal tudják majd teljesíteni és nem kell elküldeni senkit.

A kiszámíthatatlan magyarországi környezetnek nem örülnek a tulajdonosok, de idén így is megvalósul a tervezett mintegy 6 milliárd forintos beruházás a világ egyik legnagyobb csőkomponens-és nyomócsőgyártójának magyar cégénél, az ajkai székhelyű Poppe & Potthoff Hungária Bt.-nél − tájékoztatta a Napit Gellén László ügyvezető igazgató. A program révén a jövő év elejétől 60-70 fős létszámbővítésre is lehetőség nyílik a ma mintegy 230 dolgozót foglalkoztató cégnél.

A rendelésállománnyal nincs gond − mondta el Gellén −, a tavalyi közel 38 millió eurós nettó árbevétel nagyjából megfelel a válság előtti szintnek. A gyengélkedő forintot jól ki tudják használni, hiszen szinte kizárólag exportra termelnek. Az adminisztrációs feladatok növekedése viszont sok bosszúságot okoz, ráadásul az utolsó pillanatban hozott döntésekre nem lehet felkészülni. Nagy gond, hogy a hazai szakemberképzésben sem tapasztalnak érdemi javulást, sőt inkább romlik a helyzet.

Egyelőre csak az látszik biztosnak, hogy a tervezett többmilliárdos fejlesztési program három-négy év alatt valósul meg − nyilatkozta Takács László, a csesztregi székhelyű, tavaly óta az osztrák Cemtec GmbH tulajdonában lévő Femat-Hungária Gép- és Acélszerkezet-gyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

A beruházás, többek között az újabb gyártócsarnok építése még 2008-ban, a válság miatt maradt félbe, és bár a rendelésállománnyal jelenleg nincs különösebb gond, a hazai és a nemzetközi feltételek változatlanul nagyon bizonytalanok. Takács szerint 2012 egyik nagy eredménye lehet, ha sikerül érdemi eredményeket elérniük a szakmunkásképzésben, nagyon sokat várnak a saját nevelésű fiataloktól.