Nem okozunk osztrák bankkatasztrófát

2012.01.11. 10:19 Módosítva: 2012.01.11. 10:20

Elegendő tőkével rendelkeznek az osztrák bankok, hogy megvédjék magukat a szomszédos Magyarország pénzügyi problémáitól, nyilatkozta Ewald Nowotny osztrák jegybankelnök egy szerdai rádióinterjúban a Reuters jelentése szerint.

Elköteleződésük Magyarország felé közel harmincmilliárd euró, figyelembe véve az osztrák bankok kötvényvásárlásait is, mondta az interjúban Nowotny. Szerinte tőke szempontból az osztrák bankok megfelelően fel vannak „szerelkezve”, ami azt jelenti, nincsenek veszélyben, bár természetesen kihívással szembesülnek.

A hírügynökség emlékeztet: az osztrák bankok, köztük az Erste, a Raiffeisen és Volksbank vezető pénzintézetek Magyarországon, amelynek eddig nem sikerült új finanszírozási megállapodást kötnie a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval.

A görögországi helyzetről szólva Nowotny azt mondta: közvetlen probléma, hogy vajon át lehet-e ültetni a gyakorlatba a magánszektor tehervállalási kötelezettségét, hiszen aki részt vesz a hetek óta zajló tárgyalásokon, nagy összeggel vesz részt. Mint ismeretes, jelen helyzet szerint a görög állam felé fennálló több mint 200 milliárd eurós követelésük 50%-ának leírásáról, továbbá egy kötvénycseréről tárgyalnak. Ahhoz, hogy Görögország jogilag se menjen csődbe, márciusig le kell bonyolítani a 130 milliárd eurós újabb görög mentőcsomag ezen részét.

Nowotny szerint Európa nagy része nehéz helyzetben van, egyrészt a gyenge növekedési várakozások, másrészt a bankok és országok jelentős refianszírozási kockázatai miatt. Egyes országok azonban jobban állnak a többieknél, és Ausztriát is utóbbiak közé sorolta.