Bécsben dőlhet el Kelet-Európa sorsa

2012.01.13. 16:00
Európai bankárok és szabályozó hatóságok vezetői találkoznak hétfőn Bécsben, hogy megtalálják a módját, miként lehetne elkerülni egy hitelválság kialakulását Európa keleti felében - nyilatkozta négy bennfentes a Bloombergnek a portfolio.hu beszámolója szerint.

Az osztrák pénzügyminisztérium mint házigazda részvételével rendezett, nem nyilvános eseményen jelen lesznek a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió, az Európai Központi Bank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint a Világbank magas rangú vezetői is - nyilatkozták a hírügynökségnek a magukat megnevezni nem kívánó források. Elmondásuk szerint részt vesznek az egykori kommunista országok hatóságai mellett nyugat-európai országok, például Ausztria, Olaszország, Franciaország, Belgium és Németország szabályozói is.

A résztvevők megpróbálnak megoldást találni arra, miként lehetne megvédeni a kelet-európai gazdaságok növekedését a nyugat-európai bankok hitelezési tevékenységének visszafogásából származó negatív hatásoktól. A hírügynökségnek nyilatkozók szerint ugyanakkor elkerülhetetlen, hogy csökkentsék kelet-európai kitettségüket és leánybankjaik finanszírozását a pénzintézetek, hiszen nagy a nyomás rajtuk, hogy javítsák tőkemutatóikat.

Az intézkedések között elképzelhető, hogy kvótákat vezetnek be arra vonatkozóan, miként csökkenthetik eszközállományukat ezekben az országokban a bankok, emellett megvizsgálják, hogy az olyan nemzetközi hitelezők, mint az IMF vagy az EBRD, miként tudják támogatni a kelet-európai országokban a hitelezést tőke, likviditás vagy más eszközök bevetésével. Konkrét eredmények eléréséhez azonban több találkozóra is szükség van - nyilatkozták a források.

Thomas Mirow, az EBRD elnöke nemrég úgy nyilatkozott, az új tőkemegfelelési szabályokat óvatosan szabad csak átültetni a gyakorlatba, hisz a tőkeáttétel csökkentéséből származó kockázatokkal szemben a nyugat-európai bankszektorhoz ezer szállal kötődő feltörekvő európai régió a legsérülékenyebb.

A mostanihoz hasonló találkozókra már 2009-ben is volt példa, amikor Bécsi Kezdeményezés néven a kelet- és közép-európai régióban aktív bankok elköteleződésükről biztosították a térség országait, kötelezettséget vállalva a hitelezési volumen fenntartására. Hétfőn azonban úgy tudni, az akkor érintett bankok vezetői nem lesznek jelen a bécsi tanácskozáson. Ahogy Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője nyilatkozott, most nincs akkora pánik, és nem is lesznek annyira könnyen meggyőzhetők a bankok a hitelezés fenntartásáról, hisz a nyomás ezúttal a szabályozó hatóságok felől nehezedik rájuk.