Szabadabb lett a magyar gazdaság

2012.01.13. 13:11

Javult a magyar gazdaság szabadságfoka 2011-ben a konzervatív brit Heritage Foundation kutatóintézet szerint. Az alapítvány minden évben közzétett listáján fél ponttal, 67,1 pontra emelkedett Magyarország osztályzata, a 49. helyen áll. A listán eddig a legjobb helyen 2008-ban álltunk, akkor a 42. helyen voltunk, a mostani javulás tehát inkább csak visszafordulás a lejtőről.

Az elemzés megemlíti, romlott a közkiadások menedzselése és a befektetések feltételei, de javult a tulajdonhoz való jog, a vállalkozási és a pénzügyi szabadság. A cégalapítás könnyebbé vált, a kormány reformokat indított a magánszektor támogatására. Magyarország a 43 európai ország összehasonlításában a 22. helyen áll, osztályzata meghaladja a listán szereplő államok átlagát.

A Heritage Foundation listáján Hongkong áll az első helyen, a második Szingapúr, a harmadik Ausztrália, amelyet Új-Zéland és Svájc követ. Az USA a 9. helyről a 10.-re csúszott, a 8. Mauritius az első fekete-afrikai ország, amely be tudott kerülni a legjobb tízbe. A lista utolsó helyén Észak-Korea áll. Az alapítvány szakértői szerint az elmúlt egy évben csökkent a világ gazdaságának szabadsága, mivel a kormányok a növekedés élénkítésére hivatkozva beavatkoznak a folyamatokba.

A felmérésből ugyanakkor kiderül, a korrupció mértéke nőtt, a harminckilencedik helyről az ötvenegyedik helyre csúsztunk vissza 2009-hez képest a legkevésbé korrupt országok listáján, a világátlagnál valamivel azonban még mindig jobbak vagyunk. Ezen a téren a régióból a lengyelek előztek meg minket, míg nálunk romlott a helyzet, náluk látványosan javult, jelenleg a negyvenkettedik helyen állnak.

A tulajdon szabadsága szempontjából 2006 után kezdtünk el egyre lejjebb csúszni a rangsorban, a huszonötödik helyről 2009-re a huszonhetedikig csorogtunk, majd a következő két évben látványosat zuhant a szabadságfok, 2011-re már csak a harmincnyolcadikak voltunk. Az elemzés szerint 2012-re sikerült visszamásznunk a korábbi szintre, ez régiós összehasonlításban is jónak számít, de még mindig csak a „mérsékelten szabad” sávban vagyunk.

A munka szabadsága 2008-tól romló tendenciát mutat, az utóbbi két-három évben lényegében stagnál, jelenleg a hatvanhatodikak vagyunk a rangsorban, de az európai és a világátlaghoz képest nem állunk rosszul, megelőzzük a németeket és a franciákat is.

Pénzügyi függetlenségünk kicsivel ugyan, de nőtt, a mélyponton 2007-ben voltunk, azóta huszonegy helyet jöttünk fel a listán, a legnagyobb ugrás 2008-ban volt. Ebben az évben érezhették magukat legszabadabbnak a befektetők is, a kilencedikek voltunk a ranglistán, 2012-ben a harminchatodikak vagyunk. A monetáris szabadság abszolút értékben nőtt, de a rangsorban hátrébb csúsztunk, kicsivel vagyunk jobbak, mint az átlag.

A leginkább látványosan a fiskális szabadság nőtt, a százhuszonkilencedik helyről a nyolcvanhetedikre léptünk elő a második Orbán-kormány alatt. A kereskedés szabadsága lényegében változatlan, az üzleti szabadság nagyobb lett.