Cséfalvay: Marad az egykulcsos adó

2012.01.16. 14:10

Ahogyan tavaly és idén, a magyar kormány ezután is meg fog tenni minden olyan lépést, amivel – ha bármilyen elcsúszás van a költségvetésben – tartani tudja a 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt, mondta a Napi szerint Cséfalvay Zoltán, az NGM stratégiai államtitkára a köztévé mai adásában. Az egykulcsos szja húzóereje igazán jövőre mutatkozik majd meg - véli az NGM stratégiai államtitkára, aki szerint komoly esély van a recesszióra.

Az államtitkár arra kérdésre, hogy milyen szankciókkal járhat az EU kötelezettségszegési-eljárása, úgy vélte, nem fog sor kerülni az uniós források megvonására. Az egykulcsos szja esetleges eltörlését firtató felvetésre azt mondta, hogy jövőre a teljes rendszer működik már, onnantól kezdve pedig kifejtheti azt a húzó hatást, amit a kormány vár tőle. Ha eddig sem lett volna egykulcsos szja, méginkább visszaesett volna a fogyasztás, vélekedett Cséfalvay.

Hozzátette: ahogy nézzük Európát, komoly esély van rá, hogy a magyar gazdaság recesszióba kerüljön. A növekedés ösztönzése érdekében ugyanakkor a kormány feltőkésítette az MFB-t - emlékeztetett az államtitkár, aki szerint ezt tovább kell vinni azért, hogy forrás jusson a gazdaságba, illetve gyorsítani kell az uniós források bevonását is. Cséfalvay szerint folyamatos gazdaságpolitikai fordulat van, hiszen állandóan reagálni kell arra a világra, amiben élünk: „például ki tudja megmondani, lesz-e euró egy év múlva?”.

A tavalyi államháztartási adatok kapcsán elmondta: az egyedi tételektől megtisztítva a hiány 3 százalék alatt volt, míg azokkal együtt – a nyugdíjpénztári vagyon átvétele miatt – 3 százalék feletti a plusz.

A válságadók kapcsán, amelyek esetében az IMF csökkentést és kivezetést szabhat a hitel feltételéül, Cséfalvay azt mondta: a kormány azért vetette ki ezeket, hogy időt nyerjen azon reformok véghezvitelére, amelyek az egyszeri tételek kikerülése idejére versenyképessé teszik az országot. A kormány már ígéretet tett arra, hogy 2013 január 1-jétől kivezeti a válságadókat, a bankadó pedig feleződik, 2014-től pedig európai szintre kerül a Bankszövetséggel kötött megállapodás értelmében

Cséfalvay az eurózóna-tagállamok múlt hét végi leminősítése kapcsán úgy vélte, hogy a lépés nagyon érett már, hiszen a francia államháztartási hiány meghaladja a GDP 6 százalékát.