Drága lesz húsvétra a tojás

2012.01.16. 07:34

Húsvétig várhatóan kisebb mértékben, de több ütemben emelkedik a baromfitermékek ára − mondta a Napi Gazdaságnak Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke. A drágulás érinti majd a pulykából készült árukat is, és termékenként eltérő mértékű lesz, így a csirkemellfilénél elérheti a 8-10, míg az olcsóbb termékek esetében a 3-5 százalékot.

A költségek növekedése mellett az élénk exportkereslet miatt járó szűkösebb árualap indokolja a drágulást, és mivel a sertéshúsoknál drasztikusabb áremelés várható, ezért mostanság nem várható, hogy az legyen a helyettesítő termék − mondja az elnök. Szerinte épp ezért jó esélye van a termelőknek és feldolgozóknak arra, hogy áremelési szándékaikat elismertessék a kiskereskedelemmel is.

Az elmúlt évek nehéz gazdasági helyzete, valamint a takarmányok drágulása miatt számos termelő csökkentette az állományát, ezért jelenleg kismértékű áruhiány mutatkozik a nyugat-európai piacokon. Belföldre pedig a gyenge forint miatt már hónapok óta nem érkezik importbaromfi.

A víziszárnyas-ágazat például ritka jó évet zárt, a termelés 80 százaléka exportra került, és teljesen kiürültek év végére a készletek. A pulykaágazatban az export hatására idén nő a termelési kedv. Az nem várható, hogy jelentősen nőjön a csirkeállomány, ez egyelőre nem látszik a naposállat-telepítésekben, de a rendelésállományok alakulásában sem − mondja az elnök. Az elmúlt három évben kisebb, pár százezer darabos ingadozás mellett rendre 1,5 millió körül alakult a hazai csirkeállomány.