Irány az arany?

2012.01.19. 14:18

Az üzemanyagárak az év végéig folyamatosan emelkedni fognak, a nyersolaj és a dollár drágulása miatt. A német Commerzbank nyersanyagpiaci elemzője az alapblog.hu-nak adott nyilatkozatában jelzi, hogy szerinte a következő hónapokban az arany húsz-harminc százalékkal drágul, az euró pedig a dollárhoz képest négy-öt százalékkal gyengülhet. Ebben a válságosnak tetsző helyzetben jól tudja majd tartani az árát, és potenciálisan folyamatosan drágul a takarmány, a gabona és a termőföld.

A vezető specialista, Eugen Weinberg szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek igaza van abban, hogy a magyar agrárium fontos stratégiai kincs, vitatta ugyanakkor azt a kijelentését, miszerint háború zajlik a világban a termőföldért és a vízért, és valakik kívülről e magyar kincsekre rá akarják tenni a kezüket.

A befektetési lehetőségek közül kiemelte az arany szerepét. Szerinte az árát meghatározó módon ma szinte csak és kizárólag az általános közérzet, a piaci főszereplők pszichés állapota határozza meg. Az arany nagyjából deviza, ha úgy tetszik, a menedékvaluta szerepét tölti be ma. "És mivel a bizonytalanság nem fog megszűnni, az aranynak nem látunk más utat, mint a felfelé vezetőt, az év végéig a jelenlegi árszinthez képest tehát legalább 20-30 százalékos emelkedést jelzünk előre" - mondta.