Ingatlant nem, autót már vettünk tavaly

2012.01.23. 06:40

Tavaly összesen 79,5 milliárd forint illetéket fizettek be a magánszemélyek, ami tízmilliárd forinttal, 12,6 százalékkal marad el a tavalyelőtti bevételektől, írja a Napi. Annak ellenére, hogy az öröklés és az ajándékozás egyenesági rokonok között illetékmentes lett 2010 közepétől, csak az ajándékozásnál mutatkozott meg az adatokban. Itt ugyanis jelentős csökkenés volt megfigyelhető − 1,95 milliárd forint után 1,26 milliárd jött be −, míg az öröklésnél 3,9 milliárd forint után tavaly 4,9 milliárd forint volt a többlet.

Ennek hátterében valószínűleg nem az áll, hogy hirtelen elkezdtek elhalálozni a távoli, közvetlen leszármazottal nem rendelkező rokonok. Sokkal inkább az, hogy az ajándékozás viszonylag gyorsan átfut a rendszeren, vagyis a jogszabályváltozás akár azonnal megjelenhet a bevételekben.

Ezzel szemben az öröklésnél lehetnek csúszások. Egyrészt az eljárás is elhúzódhat, másrészt az örökösök kérhetnek halasztást, méltányosságot, ami szintén tolja a bevételek realizálását. Mindez az ajándékozásnál azért nem valószínű, mert az ajándékozó nem váratlanul ajándékoz, vagyis van idő és lehetőség az illeték összegének előteremtéséhez. Mindez az öröklésnél nem áll fenn.

Amiből valóban lehet némi következtetést levonni, az a visszterhes vagyonátruházási illetékek alakulása. Itt az látszik, hogy az autópiac ha nem is tért magához, de legalább valamilyen életjelet kezd mutatni: 14,8 milliárd forint után tavaly 15,1 milliárd forint bevétel képződött. Ez persze sokra nem elég. De még mindig jobb, mint az a sivárság, ami az ingatlanátruházások adataiból árad.

Két évvel ezelőtt − pedig már akkor temették a szektort − 62,4 milliárd forint átruházási illeték folyt be, tavaly pedig 52,9 milliárd. Hozzá kell tenni azt is, hogy 2010-től jelentősen csökkent az illeték mértéke, így nem kizárt, hogy a magas bázis egyik oka a 2009-ről 2010-re tolt tranzakciók sokasága.