Eddig 289 milliárd forintot igényeltek vissza

2012.01.24. 07:16

Tizenötezer vállalkozás 289 milliárd forintot igényelt vissza az Európai Bíróság júliusi áfa-ítélete alapján, ebből december végéig 215 milliárdot ki is fizetett az adóhatóság, írta a Magyar Nemzet kedden.

A lap kérdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közölte azt is, hogy egyes cégek nem visszautalást kértek, hanem fennálló adótartozásuk mérséklését - összesen 32 milliárd forint összegben -, és voltak olyanok is, amelyek későbbi adójukba kérték beszámítani a visszajáró összeget. Ez utóbbi tétel összesen 42 milliárd forint.

A visszaigénylések kapcsán a NAV 6 500 vizsgálatot indított, január közepére 5 844-et zárt le, amelyekből 203-ban tárt fel visszásságot, ezzel 230 millió forint jogosulatlan kifizetését előzve meg.

A lap emlékeztet: az Európai Bíróság júliusi ítéletében az európai joggal ellentétesnek mondta ki, hogy a magyarországi áfa-szabályozás szerint a cégek beszerzésük áfáját addig nem igényelhették vissza, amíg a szóban forgó ügylet ellenértékét ki nem elégítették. Az ítélet nyomán a cégek pénzt kérhettek vissza az államkasszától. Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint a vállalkozások által visszaigényelt összeg kissé meghaladja az előzetes szakmai becsléseket.