Hazudott a Kincstár egy új cégéről

2012.01.25. 11:47
A Magyar Államkincstár az év elején bejelentette, hogy a kormány rendelkezéseinek megfelelően megalakult a kincstár informatikai rendszereit átvevő cég. A MÁK előre fel is mondott annak a háromszáz alkalmazottnak, akiket a Kincsinfóhoz tettek volna át az állományból. A cég azonban nem jött létre, mert nem sikerült bejegyeztetni a cégbíróságon. Az Államkincstár viszont mélyen hallgat a buktáról.

A Magyar Államkincstár a honlapján január 2-án sajtóközleményt adott ki arról, hogy megalakult a Kincsinfo Nkft. A bejelentés szerint a 2011. december 31-én kiadott kormányrendeletben foglaltak alapján a MÁK informatikai rendszerek üzemeltetésével, illetve fejlesztésével kapcsolatos feladatait a Kincsinfo Kincstári Informatikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.

A közlemény ma már A tartalom lejárt! figyelmeztetéssel, és csak webes kereséssel érhető el. A kincstári honlap keresőjében a "kincsinfo" keresőszóra megkapjuk ugyan, hogy volt ilyen közlemény, de ha arra rákattintunk, egy teljes más szöveget, a kincstári monitoring adatszolgáltatás rendjéről szóló tájékoztatót kapunk.

Az Index információi szerint a MÁK-nál már tavaly nyáron elkezdődtek az átszervezés előkészületei. Az érintett dolgozók júniusban kapták az első tájékoztatást arról, hogy hamarosan váltaniuk kell. A kincstári vezetés azt közölte, hogy az új munkahelyen is szükség lesz az informatikai alkalmazottak közül mindenkire, és megígérték azt is, hogy noha a kormánytisztviselői státuszuk megszűnik a nonprofit kft.-nél, de a dolgozókat eddig megillető kedvezmények szempontjából senkit nem ér hátrány.

December utolsó napjaiban, amikor a kiválasztott alkalmazottak megkapták a MÁK-os szerződésük megszűnéséről szóló papírt. Úgy tudjuk, ekkor már mellékesen jelezték nekik, hogy a Kincsinfo bejegyzése még folyamatban van.

A bizonytalanságban hagyott dolgozók, akik ekkor szembesülnek azzal, hogy közülük ötven embert biztos nem vesz majd át az új cég, január közepéig semmilyen hivatalos közlést nem kaptak a Kincsinfo sorsáról, csak pletykák kezdenek keringeni arról, hogy a társaság újra visszakerül a MÁK-hoz. A Kincsinfo körül teljes volt a hírzárlat.

Úgy tudjuk, végül január 20-án adott ki az alkalmazottak megnyugtatására Thuma Róbert, a MÁK elnöke egy rövid belső tájékoztatót, amelyben bejelentette, hogy a Kincsinfo Nkft. bejegyzési kérelmét a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága elutasította, de nem kell aggódni, az informatikai dolgozók jogviszonyát hamarosan visszaállítják a december 31. előtti állapotra.

Az elnöki bejelentés ellenére a Kincsinfo megalakításáról szóló január 2-i híradást továbbra sem korrigálták.

A MÁK a cégalapítás körüli zavarok okairól Index kérdésére sem árult el részleteket. Thuma Róbert MÁK-elnök levelében azt írta, „a Magyar Államkincstár megkezdte a cégalapítást”, az Index „kérdéseire pontos választ az eljárás befejezése után tudunk adni”.