Magas gázszámlát hoz a szibériai fagy

2012.01.30. 16:38

Jelentősen megnőhet a gázfogyasztás a következő hetekben a hideg idő hatására, a Földgázszállító Zrt. (FGSZ) az Országos Meterológiai Szolgálat előrejelzései alapján úgy számol, a napi fogyasztás a 60-70 millió köbmétert is elérheti.

Az FGSZ az Index kérdésére elmondta, ez csak idei téli adatokhoz képest kiemelkedő, az eddigi enyhe időjárás ugyanis átlag alatti gázfogyasztást hozott. A napi fogyasztás ebben a fűtési szezonban 41 millió köbméter körül alakult, ami a téli átlagnál körülbelül 10 százalékkal kisebb érték.

A korábbi évek tapasztalata alapján elmondható, hogy egy átlagos téli napon, -2/-4 Celsius fokos napi átlaghőmérséklet mellett általában 65-75 millió köbméter földgáz szokott fogyni az országban. Az időjárás egy fokos változása körülbelül 1,5-2 millió köbméter gázfogyasztás-változást jelent.

A tavalyi tél fogyasztási rekordja 68,7 Mm3/nap volt, a 2011/2012-es tél legnagyobb fogyasztása 54,9 Mm3/nap mennyiség volt. A valaha mért legmagasabb napi fogyasztás 2006. január 23-án volt, -12,8 Celsius fok volt átlaghőmérséklet  mellett 90 millió köbméter gázt használtunk egyetlen nap alatt.

A mostani megnőtt igény tehát nem jelent problémát az ellátásban, a gázinfrastruktúra napi csúcskapacitása nagyjából 80 millió köbméter. Magyarország földgázzal való ellátása pedig a jelenleg rendelkezésre álló készletekből is több hónapra, korlátozások nélkül biztosítható, még akár az Oroszországból, az ukrán határ felől érkező földgázszállítások nem várt kiesése esetén is. Bár a stratégiai tárolóban a kötelezően tárolandó mennyiséget a kormány tavaly 600 millió köbméterre csökkentette, a biztonsági tárolóban 915 millió köbméter földgáz van, és további 500 milliót tartalmaz a stratégiai tárolót üzemeltető MMBF Földgáztároló Zrt. kereskedelmi tárolója