Áprilisra lehet IMF-megállapodás

2012.02.02. 18:31

Áprilisra valószínűleg megszületik az egyezség a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val egy készenléti programról, és ez lehetővé teheti a magyar jegybanknak, hogy még az idén a szigorítási ciklus előtti szintre csökkentse alapkamatát, vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint azonban a megállapodásnak legalább olyan fontos feltétele a bírói karral kapcsolatos kérdések rendezése, mint a jegybanktörvény ügyében kért módosítások végrehajtása.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni részlegének felzárkózó térségi elemzőstábja a hét elején Budapesten tett tájékozódó látogatást, és ennek során találkozott különböző magyar kormányintézmények és az MNB képviselőivel, magyar elemzőkkel, valamint nemzetközi megfigyelőkkel.

Tapasztalataikról csütörtökön Londonban befektetőknek összeállított beszámolójukban a Morgan Stanley közgazdászai közölték: továbbra is arra számítanak, hogy áprilisig létrejön a megállapodás a valutaalappal és az EU-val. A ház erre a feltételezésre alapozva csökkentette MNB-kamatemelési előrejelzését, és most már azt valószínűsíti, hogy a magyar jegybank alapkamata a cég által eddig várt 7,50 százalék helyett a jelenlegi 7,00 százalékon tetőzik.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek csütörtöki előrejelzése szerint ha a külső kockázatokat sikerül egy 15-20 milliárd eurós elővigyázatossági jellegű készenléti megállapodással kordában tartani, akkor az MNB 2012 végéig 6,00 százalékra csökkentheti vissza alapkamatát.

A JP Morgan bankcsoport minapi helyzetértékelése szerint a rövid távú magyarországi kamatkilátásokat továbbra is erőteljesen az EU/IMF-tárgyalásokon elért haladás és a globális kockázatvállalási készség határozza meg.

A Morgan Stanley londoni közgazdászai a budapesti látogatásról csütörtökön összeállított elemzésükben közölték: magyarországi látogatásuk előtt azt gondolták, hogy a jegybanktörvény - és különösen az MNB-elnök javadalmazásának,  a monetáris tanácsi tagok számának és eskütételének, valamint a bank és a pénzügyi felügyelet összevonásának kérdése - a legfontosabb akadálya a hivatalos IMF/EU-tárgyalások megkezdésének.

A ház elemzőinek budapesti megbeszélései azonban felfedték, hogy az MNB-vel kapcsolatos ügyekben meglehetősen könnyedén kompromisszumra lehet jutni, azonban a bírói kar nyugdíjkorhatárának módosításával kapcsolatos felvetések ugyanilyen fontosak, áll a Morgan Stanley csütörtökön Londonban ismertetett beszámolójában. A ház szakértői szerint a korábbi tapasztalatok alapján két-három hét elegendő lesz az egyezmény eléréséhez. Az IMF már nagyon jól ismeri a magyarországi viszonyokat, így csak minimális előzetes vizsgálatra lesz szükség, áll a Morgan Stanley csütörtöki elemzésében.

A Morgan Stanley londoni közgazdászainak csütörtöki értékelése szerint azonban a tárgyalások megkezdésének két fő előfeltétele - vagyis a megegyezés az MNB-törvénnyel és a bírói kar nyugdíjkorhatárával kapcsolatos felvetések ügyében - valójában a tárgyalások sikeres befejezésének is a fő feltétele.

A cég elemzői szerint egyértelműnek tűnik, hogy az IMF és az EU közül az unió lesz a keményebb tárgyalópartner. Mindemellett az IMF és az EU teljes mértékben összehangolta álláspontját, így egy IMF-megállapodás az unió támogatása nélkül a Morgan Stanley szakértői szerint elképzelhetetlen. A ház londoni elemzői közölték: szerintük az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer módosítása az IMF részéről nem lesz a megállapodás előfeltétele. A Morgan Stanley közgazdászai valószínűbbnek nevezték, hogy ez inkább a gazdaságpolitikai tanácsadás kategóriájába tartozik majd a tárgyalásokon.

A cég szerint bizonyos körülmények között az IMF is kivonulhat a tárgyalásokról. A Morgan Stanley londoni elemzői szerint meghiúsíthatja a megállapodást például a válságadók 2013 utáni esetleges meghosszabbítása. A ház a csütörtöki elemzésben közölte, hogy összességében kétharmados esélyt lát az IMF/EU-megállapodás elérésére áprilisig, bár ez valamivel alacsonyabb valószínűségbecslés annál, amelyet a cég az elemzői stáb budapesti látogatása előtt érvényben tartott.