5-20 ezerrel nagyobb lesz a gázszámla a hidegben

2012.02.03. 11:00 Módosítva: 2012.02.03. 11:00

A jelenlegi extrém hidegben egy átlagos lakás fűtésköltsége havi 3-5 ezer forinttal, míg egy átlagos családi házé akár havi 15-20 ezer forinttal is emelkedhet, miközben a hagyományos technológiával épült családi házak átlagos energiaigénye megfelelő vastagságú és minőségű szigeteléssel akár 50-60 százalékkal is csökkenthető lenne.

Éppen ezért érdemes megfontolni, hogy bankbetét helyett szigetelésbe fektessük pénzünket, hiszen ezzel a fűtési költségeink több mint felére csökkenhetnek. A magas fűtésszámlát az is indokolja, hogy a régióban Magyarországon a legdrágább a gáz. Míg nálunk, a januári áfa és gázáremelés következtében egy MJ fűtőanyag már 3,3 - 3,5 forintba kerül, ugyanennyi gáz Szlovákiában 2,7 forintba, miközben a régióban nálunk a legvékonyabb az alkalmazott szigetelés vastagsága. Ez azt jelenti, hogy egy magyar családnak évente akár 40 000 forinttal is többet kell fűtésre fordítania, mint a környező országok családjainak.

Feltekerjük a hidegben

A rendkívüli és tartós hideg hatására jelentősen megnő a magyar családok gázfogyasztása, és ezzel a havi kiadások mértéke is A beköszöntött szibériai hidegben a 60-70 millió köbmétert is elérheti a napi gázfogyasztás Magyarországon. A hőmérséklet egy fokos csökkenése ugyanis körülbelül napi 1,5-2 millió köbméterrel növeli meg a gázfogyasztást. A rezsiköltségek 60-70 százalékát a fűtésszámla teszi ki, így nem elhanyagolható kérdés, hogy hogyan csökkenthető ez a tétel.