2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Elmeszelték a közútkezelő egy közbeszerzését

2012.02.06. 15:37

A kirívóan alacsony ajánlatra kért indoklás, majd annak a versenytárs előli eltitkolása miatt a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kétfordulós, biztosításra kiírt közbeszerzésének eredményét. A KDB hétfőn hozott döntése a Közbeszerzési Hatóság honlapján jelent meg.

A Magyar Közút tavaly október végén indította az eljárást, amelyben 68 milliárd forint értékű vagyonára kért vagyonbiztosítást, továbbá 2500 járművére kötelező felelősség-, 600 járműre pedig casco biztosítást kellett vállalni. A csomag része volt az egymilliárd forintos kártérítési limittel határolt felelősségbiztosítás is.

A felhívásra a CIG Pannónia Zrt. a Generali Biztosítóval közösen, a Groupama-Garancia és az Allianz pedig önállóan tett ajánlatot. Az ajánlatkérő mindhármukat alkalmasnak minősítette a második fordulóbeli ajánlattételre. Az Allianz meggondolta magát, és nem tett ajánlatot.

A maradék két ajánlattevő közül a Groupama Garancia 644 millió, míg a CIG – ekkortól a határozat már nem szól a társ-ajánlattevő Generali Biztosítóról – 357 millió forintos ajánlatot tett. A tárgyalások után a végső ár a Groupama Garanciánál 208 millió, míg a CIG-nél 237 millió forint volt. Miután az ajánlatkérő a biztosítási díjat 400 millió forintra becsülte, magyarázatot tért a mindkét biztosítótól a kirívóan alacsony árra. A CIG 14 oldalon, míg a Groupama 1 oldalon indokolta az árat. Újabb felhívásra a Groupama is bővebben indokolt, de azt üzleti titoknak minősítette.

Ilyen előzmény után nyert az olcsóbb Groupama, de a döntést megtámadta a CIG. A KDB úgy vélte, hogy a Groupamához intézett magyarázat kérést az ajánlatkérő rossz jogszabály helyre hivatkozva tette. A másik probléma pedig az volt, hogy az olyan dokumentumot, amely szerepet játszik az ajánlat elbírálásában, nem lehet üzleti titokká nyilvánítani.

A KDB megsemmisítette a kirívóan alacsony árra kért magyarázattól kezdve a közbeszerzést, és arra hívta fel a Magyar Közút figyelmét, hogy ha folytatni akarja az eljárást,a akkor vizsgálja meg újra az ajánlatok érvényességét.

Miután a jogsértés reparálható - szerződéskötés még nem volt - a KDB nem szabott ki bírságot.

Ai SUMMIT konferencia 2024