Négyhavi csúcsán a forint

Portfolio
2012.02.08. 09:53
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Kitartott tegnap este és ma hajnalban is a kedvező globális befektetői légkör amellett is, hogy a görög megszorítások politikai elfogadásában nincs még meg a piacok számára megnyugtató döntés. Az euró azonban emellett is kéthavi csúcson mozog a dollárral szemben azt követően, hogy egy nagyon erős ellenállás szinten tegnap délután átküzdötte magát.

    Ez a külpiaci környezet, illetve a magyar kormány jelzései, miszerint hajlandó módosítani a Brüsszel által kifogásolt törvényeken, összességében fenntartják, sőt fokozzák a forint viszonylagos erejét. Az euróval szembeni jegyzések már a 290 alatti tartományban járnak, reggel 288,7-289-ig, négyhavi csúcsára erősödött a forint.

    A forint január első kereskedési napja óta már több mint 8 százalékot száguldott az euróval szemben, amely meghaladja a zloty 6,5 százalékos felértékelődését, illetve lényegesen jobb teljesítmény, mint a cseh korona 2,3 százalékos felértékelődése.

    A dollár tegnap látott határozott euróval szembeni gyengülése és a forint erősödése azt eredményezte, hogy a dollár/forint jegyzések már a 220 alatti tartományban mozognak: ma reggel már 218 körül jár a kereskedés a bankközi piacon, amelyre több mint négy hónapja nem volt példa.