Hitelből rugaszkodnának el a cégek

2012.02.08. 12:07

Sok cégvezető igényelne hitelt, és keres pályázati lehetőségeket, hogy ki tudjon törni a következő fél-egy évre várt válságos helyzetből – derül ki a Policy Agenda elemzéséből. A kkv-k bő egyharmadának, 35 százalékának van folyószámla-hitele és a cégek még további 6 százaléka jelezte, hogy szüksége lenne ilyen hitelre.

Viszonylag nagy arányban vesznek még igénybe a kis- és középvállalatok forgóeszköz-hitelt (17 százalék) és beruházás-finanszírozást (15 százalék) is. Ezzel szemben a projekt-finanszírozást igénybe vevő vállalkozások aránya lényegesen kisebb, mindössze 5 százalék. Csaknem ugyanannyi, 16 százaléknyi kkv-vezető jelezte, hogy szüksége lenne forgóeszköz-hitelre, mint amennyi arról számolt be, hogy vállalkozásának már van ilyen hitele.

A hitelfelvételt tervező vállalatok nagyobb része, közel négyötöde bizakodó, úgy véli, képes lenne kitermelni az igényelt hitelösszeget. A legtöbben, minden harmadik megkérdezett cégvezető ezt azzal indokolta, hogy a hitelből beruházást hajtanának végre, amely révén nőnének a vállalkozás bevételei. Minden negyedik potenciális hiteligénylő vállalatnál számítanak arra, hogy a hitel segítségével rendeznék napi likviditási problémáikat, és ezáltal egyensúlyba hozhatnák működésüket, ami lehetővé tenné a törlesztés plusz költségének kitermelését is. Az érintettek cégek 14 százaléka a friss forrást piacbővítésre használná, míg 9 százaléka új munkahelyek létrehozására, és így a cég termelésének növelésére.

Csak a hiteligénnyel rendelkező vállalkozások 18 százaléka tart attól, hogy előreláthatóan nem tudná kitermelni a kölcsön összegét, mert a jelenlegi gazdasági környezet nem alkalmas fejlesztések megvalósítására.

A megkérdezett kkv-vezetők fele számolt be arról, hogy cége az elmúlt három évben adott be valamilyen pályázatot beruházásaik, fejlesztéseik megvalósítására. A pályázó cégek 74 százaléka ez idő alatt sikeresen el is nyert valamilyen pályázatot, vagyis pályázati aktivitása nem volt hiábavaló. A kkv-szektor szereplői az elkövetkező egy évben pályázati források igénybevételét cégük működéséhez, beruházásaihoz 54 százalékban tervezik, nagyobb arányban, mint ahogy megtették az elmúlt három év során.