Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Cséfalvay: Alacsonyabb hozamra van szükség

2012.02.15. 08:51

A kormány elsődleges célja, hogy 7 százalék alá csökkentse az állampapírok hozamát - nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek Cséfalvay Zoltán. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint Magyarországnak azok után kellene kibocsátania az eurókötvényeit, miután bebiztosította magát egy biztonsági hálóval az idei év első felében - írja a Portfolio.

A hírügynökség beszámolójában emlékeztet arra, hogy a tavalyi év második felében a forint volt a világ legrosszabbul teljesítő devizája. Január 5-én azonban határozott fordulatot mutatott Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetközi szervezetekkel történő megállapodás ügyében, ami segítette a forintot. Idén 9 százalékot szárnyalt a forint, ami a legjobb teljesítmény a Bloomberg által követett devizák között.

Egy IMF-megállapodással a hátunk mögött sokkal stabilabb lehet a forint árfolyama - vélekedett az interjúban Cséfalvay. Az államtitkár arra is kitért, hogy a növekedés érdekében szintén stabil környezetre, stabil árfolyamra és alacsonyabb hozamokra van szükség.

Kivár a kormány az eurókötvényekkel

Az államtitkár arról is beszélt az interjúban, hogy Magyarország várhatóan kivár az eurókötvények kibocsátásával addig, amíg létre nem jön a megállapodás a nemzetközi szervezetekkel az új hitelkeretről. Várnunk kell a megállapodásra - mondta Cséfalvay.

Ezzel az államtitkár lényegében cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a kormány arra készül, hogy az IMF-tárgyalások árnyékában (látva az ország javuló megítélését, és a kedvezőbb piaci feltételeket) az idén esedékes devizaalapú adósságmegújítás jó részét végrehajtja májusig.

Meglesz a megállapodás az első félévben

A tárgyalásokhoz időre van szükség. Ezért mondom azt, hogy várhatóan az első negyedév végén, második negyedév elején sikerül megkötni a megállapodást, de az biztos, hogy még az idei első félévben - nyilatkozta az államtitkár, aki nem akart találgatásokba bocsátkozni a hitelcsomag méretéről.

Ugyanakkor szerinte a tárgyalások megkezdéséhez feltételül szabott összes vitatott pontot rendezheti a kormány válasza az Európai Bizottságnak, amit február 17-ig el is küldenek.