Magánnyugdípénztárak: Úton a megszűnés felé

2012.02.17. 08:31
Bizonytalanok a jövőjüket illetően a mára alig 100 ezer tagot számláló magánnyugdíjpénztárak. Többségük nem számít az ügyfelek tömeges elvándorlására, ám optimizmusukat csak az eddigi adatokra alapozhatják.

December óta mindössze néhány pénztári tag jelezte, hogy visszalép az állami nyugdíjkasszába - tudta meg a Napi Gazdaság a pénztárakhoz intézett körkérdések alapján. Van olyan intézmény, ahol a 11 200-ból mindössze 25-en távoznak, ami nagyjából általános trendnek számít.

A pénztárak optimizmusa azonban nincs kőbe vésve, hiszen a "bizonytalan jogi környezet" megszűnéssel fenyegeti őket. Annyit tudnak, hogy törvény szerint a magánnyugdíjpénztári egyéni számlákon landoló befizetések már nem érkeznek meg hozzájuk, az összegek az állami nyugdíjkasszát gyarapítják. A tagok keresetük 10 százalékát is nyugdíjjárulékként a Nyugdíjbiztosítási Alapba fizetik, amivel gyakorlatilag megindult a magánnyugdíjpénztárak "lassú felszámolása".

Az szintén ismert számukra, hogy január 1-jétől a tagok ismét szolgálati időt szereznek az állami nyugdíjrendszerben, és keresetüket a társadalombiztosítási nyugellátás során figyelembe veszik. Azt viszont már sem a tagok, sem a pénztárak nem tudják, hogy a majdani nyugellátásukat mi alapján határozzák meg - mondta a Napi Gazdaságnak egy illetékes nyugdíjpénztári alkalmazott.

Egy másik nyugdíjpénztári alkalmazott azt mondta el, hogy a visszalépők tagsági jogviszonya május végével szűnik meg, a végelszámolás alapja az aznapi egyéni számlaegyenleg. Az egyenleg kilépési díjjal és a tagi kifizetéssel csökkentett részét a magánnyugdíjpénztár a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak utalja. A visszalépők ismét rendelkezhetnek a tagság ideje alatt befizetett tagdíj-kiegészítés, valamint a május 31-i fordulónapra megállapított reálhozam összegéről, továbbá kérhetik annak kifizetését vagy jóváírását egy önkéntes nyugdíjpénztárnál vezetett számlára. Másik lehetőségként a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlára is utaltathatják ezt a pénzt.

A pénztárak szerint a bizonytalanság veheti rá a már amúgy is megcsappant ügyfélkörüket arra, hogy március végéig átlépjenek az állami nyugdíjkasszába, holott azok, akik így döntenek, már a korábbi átlépőket megillető kedvezményeket sem kapják meg, reálhozamuk után már nem élveznek adómentességet.

Simonovits András, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa szerint a jelenlegi jogszabályok miatt a pénztárak a náluk parkoló 230 milliárd forint ellenére is hamarosan kénytelenek lesznek lehúzni a rolót.