Október óta nem volt ilyen alacsony a magyar csődkockázat

2012.02.24. 11:19

A befektetők körében jókedvre ad okot, hogy a görög törvényhozás elfogadta azt a törvény, ami alapján az adósságcsere programban csupán a magánbefektetők 2/3-ának kell elfogadni a feltételeket, írja devizapiaci kommentárjában Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa, aki megjegyzi: magyar referencia CDS-felár is pozitívan reagál a fejleményekre

Tegnap az Európai Bizottság rontotta a 2012-es növekedési kilátásokat az eddigi mérsékelt növekedés helyett már 0,3 százalékos visszaesést prognosztizálnak, főleg a mediterrán tagok várható rossz teljesítménye miatt. Ez a hír okozta a forint gyengülését az euróval szemben, 288-ról 290,50 fölé gyengült a forint. Péntek reggelre azonban újra az optimistább hangulat dominál, 288,50 környékéről indult a kereskedés.

Németországban nem romlott a 2011-es év utolsó három hónapjának végleges GDP adata, maradt a másfél százalékos növekedés. Zsugorodik ugyan a német külkereskedelem, de a kivitel egyelőre kevésbé, mint a behozatal. A jó kedvre okot adó másik tényezőt a görög törvényhozás szolgáltatta. Elfogadták azt a törvény, ami alapján az adósságcsere programban csupán a magánbefektetők 2/3-ának kell elfogadni a feltételeket. A kötvénycserét elutasító kisebbség viszont nem akaszthatja meg a folyamatot, ha a hitelezők 2/3-a elfogadja az önkéntes cserét a többiek kényszerítve lesznek a részvételre. A magyar referencia CDS-felár is pozitívan reagál a fejleményekre, a tegnapi 525 bázispontos érték október vége óta nem volt ilyen alacsony.