Ukrajna tendert hirdet a palagázvagyonára

Portfolio
2012.02.24. 16:56

Ukrajna tendert készül kiírni nem konvencionális földgáz utáni kutatására és termelésére két blokk esetében. A lépés dollármilliárdos beruházásokat eredményezhet az országban, és sikeres kutatás esetén segítheti az országot a orosz gázfüggés mérséklésében, számol be a Financial Times.

Az ukrán vezetés azt tervezi, hogy tendert ír ki két kutatási blokkra, amelyek közöl az egyik ország nyugati, míg a másik az ország keleti végén fekszik. A területen az előzetese adatok szerint jelentős méretű nem konvencionális földgáz-készletek lehetnek.

Az ukrán kormány várakozásai szerint a világ legnagyobb olajtársaságai érdeklődhetnek majd a meghirdetésre váró kutatási és termelési jogosultságok iránt. Az FT emlékeztet rá, hogy korábban a BP orosz leányvállalat, a TNK-BP jelentett be nem konvencionális készletek kutatására vonatkozó programot az országban.

A tender meghirdetésével a helyi kormányzat célja kettős: egyrészt, hogy a nemzetközi társaságok megjelenésével dollármilliárdos beruházásokat indukáljanak az országban, másrészt, hogy érdemben csökkenteni tudják Ukrajna jelentős orosz gázfüggését. A tenderen győztes olajtársaságok termelés-megosztási jogot nyernek az érintett területeken kitermelhető szénhidrogénvagyonra.

A portál megjegyzi, hogy az európai nem konvencionális földgázkészlet nagysága az Amerikai Energiainformációs Szolgálat (EIA) utolsó becslése szerint megközelíti az Egyesült Államokét, amely készlet kiaknázásban élen járó Amerika a közeljövőben korábbi nettó importőri pozíciójából exportőré válhat. Európában azonban az eltérő (geológia, jogi, piaci) adottságokból eredően mindeddig nem sikerült érdemi előrelépést elérni az új fúrási technológiák alkalmazásával a nem konvencionális készletek kiaknázásban.  Magyarországon a makói nem konvencionális gázvagyon felhozatalára történtek kísérletek korábban, azonban ezek nem jártak sikerrel.