Csődbe ment a magyar Tom Tailor

2012.02.27. 16:32 Módosítva: 2012.02.27. 18:04

Hétfőn elrendelte az ez évtől fővárosi törvényszéknek hívott fővárosi bíróság a Tom Tailor első magyarországi cégének felszámolását. A bíróság által közzétett határozat szerint a Tom Tailor Hungary Kereskedelmi Kft. felszámolója az Exerem Gazdasági Szolgáltató Kft. lett.

Az Opten cégtárának adatai szerint a Tom Tailor magyar cégét 1996 őszén jegyezték be a cégnyilvántartásba, a cégnél 2010 novemberében indult végelszámolás. A társaság alapító tulajdonosa a Textiltrade Kft. volt, abban 2007 nyaráig volt tulajdonos a hamburgi Tom Tailor Sportswear GmbH.

A társaságnál tavaly öt adóhivatali és bírósági végrehajtás indult, ezek közül a márciusban a pécsi munkaügyi bíróság, júniusban az észak-budapesti adóhivatali igazgatóság, valamint novemberben a fővárosi bíróság által indított ügyek egyelőre nem zárultak le.

A cég a 2010-es üzleti eredményeit nem tette közzé, 2009-ben 626 milliós árbevétellel és 233 milliós veszteséggel zárt, 2008-ban még 745 millió volt a bevétele, és még nyereséges volt, ha csak enyhén is: adózott eredménye csak 717 ezer forintra rúgott. A társaság saját tőkéje 2009 végén mínusz 117 millió forint volt, kötelezettségei meghaladták a 350 millió forintot.

Az utolsó adatközlés szerint az egykori tizennégy üzletet fenntartó, Topánka Ferencné és Dinnyés József vezette cégnek már csak kilenc alkalmazottja volt. A Tom Tailor Hungarynak korábban a győri és a budapesti Árkádban, Pécsen, Szegeden, a fővárosban a Westendben és Duna Plazában, valamint a Győr Plazában is voltak boltjai, az utolsók tavaly szeptemberben zártak be.

Maga a márka ennek ellenére nem tűnik el. Ugyanis a német anyavállalat, a szintén hamburgi Tom Tailor GmbH – amely közvetve nem volt érintett a Tom Tailor Hungaryben – még 2010 őszén létrehozta a Tom Tailor Retail Kft-t, amely két budapesti és öt vidéki üzletet nyitott.