A hadiiparban szánnak szerepet a Rábának

2012.02.28. 08:55

A honvédelmi vezetés a Hadfelszerelési Iparkorszerűsítési Terv (Hadik-terv) keretében lendítené fel a hazai hadiipart, írja keddi számában a Népszabadság. A hadiipar fellendítésében komoly szerepet szánnak a Rábának is.

A lap szerint  a honvédelmi tárca célja, hogy az ország védelmi képességének növelését és a technikai szükségleteket hazai bázison biztosítsák. A Hadik-tervről szóló kormányzati előterjesztés egésze azonban nem ismerhető meg, annak egy része államtitok.

A hadiipar fellendítésében a Honvédelmi Minisztérium vezetése komoly szerepet szán a Rábának, amely már most is több milliárd forintért szállít katonai járműveket a honvédségnek egy 2018-ig szóló keretszerződés értelmében.  A Hadik-terv alapján a hadielektronikai piacban is jelentős lehetőségek rejlenek, egy indiai megrendelés 50 milliárd forintos bevételt hozhat, írja a Magyar Nemzet.

Mint ismert, az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő még tavaly november elején tette meg nyilvános ajánlatát a Rába nem tulajdonában lévő szavazati joggal rendelkező részvényeire. A PSZÁF a nyilvános ajánlatot az elmúlt évek gyakorlatához képest rendkívül gyorsan, mindössze néhány nap alatt jóváhagyta. Az ajánlat december elején zárult, annak során az MNV 73,84 százalékosra növelte részesedését.