További csökkentek tavaly a beruházások

2012.02.29. 09:00 Módosítva: 2012.02.29. 09:48
Tavaly a nemzetgazdasági beruházások 4,5 százalékkal maradtak el az előző év beruházásainak volumenétől, közölte szerdán a KSH. A csökkenő trend az év negyedik negyedévét és a 2011-es évet egyaránt jellemezte. Az előző év utolsó negyedévében a mezőgazdasági és feldolgozóipari beruházások jelentős, 11,7 százalékos, illetve 18,4 százalékos növekedése mérsékelte a nemzetgazdaság egészében megfigyelt visszaesést.

Tavaly, és ezen belül az utolsó negyedévben is folytatódott a több éve tartó csökkenő tendencia a beruházások terén. A 19 nemzetgazdasági ág közül 12-ben csökkent a beruházások üteme. Az építési beru­házások tavaly 13,9 százalékkal estek vissza (az év utolsó negyedévében 11,7 százalékkal), a gép- és berendezés beruházások 2011-ben viszont számottevően, 8,8 százalékkal nőttek (az év utolsó negyedévében 6 százalékkal). A nemzetgazdasági beruházások az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 0,4 százalékkal mérséklődtek.

A legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül a KSH gyorsjelentése szerint leginkább a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene maradt el az előző évitől (2011-ben 23,3 százalékkal, az év utolsó negyedévében 24,5 százalékkal), amelynek oka a szárazföldi-, csővezetékes szállítás, légi szállítás továbbá a gyorsforgalmi úthálózat-építés és -felújítás beruházásainak előző évhez viszonyított jelentős csökkenése.

A lakásépítések, valamint az üzleti ingatlanfejlesztések folytatódó visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 2011-ben nagymértékben, 20,4 százalékkal kisebb az előző évhez viszonyítva (az év utolsó negyedévében 17,9 százalékkal).

Jelentősen elmaradtak a beruházások a korábbi időszakhoz képest az építőipar (2011-ben 21 százalékkal, az év utolsó negyedévében 27,7 százalékkal) és a pénzügyi, biztosítási tevékenység (2011-ben 18,4 százalékkal, az év utolsó negyedévében 29,4 százalékkal) nemzetgazdasági ágakban is. Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló egyetemi beruházások 2011-ben regisztrált csökkenő volumene okozta az oktatás nemzetgazdasági ág beruházási teljesítményének csökkenését (2011-ben 19,8 százalékkal, az év utolsó negyedévében 36,3 százalékkal).

A nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciájával szemben 2011-ben a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat nemzetgazdasági ág beruházásai 6,8 százalékkal nőttek. A feldolgozóipar beruházásai tavaly ismét kiugró teljesítményt mutattak, ahol éves szinten a beruházási teljesítmény 24,2 százalékkal emelkedett. Számottevően emelkedtek a beruházások a járműgyártásban, továbbá jelentős növekedést mértünk a gép, gépi berendezés gyártásban, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában, a gyógyszergyártásban és a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásban is. EU-s forrásból megvalósult egészségügyi intézményfejlesztések segítették a humán-egészségügyi, szociális ellátás beruházási teljesítményének bővülését (2011-ben 42,2 százalékkal, az év utolsó negyedévében 38,7 százalékkal).

A „Vásárhelyi-terv Továbbfejlesztése” prog­ram megvalósításához kötődő nagyberuházások okozták a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás nemzetgazdasági ág beruházási teljesítményének az év utolsó negyedévében kimutatott kiugró növekedését (26,3 százalék), illetve eredményezték, hogy a beruházások 2011-ben nem csökkentek (0,1 százalék), közölte a KSH.

A KSH által közzétett 2011 negyedik negyedévére vonatkozó adatok szerint kedvező folyamatok történtek a nemzetgazdaság meghatározó ágazatában, a feldolgozóiparban – kommentálta az adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az NGM szerint az is fontos, hogy bár „a nemzetgazdaság egészét tekintve összességében az látható, hogy a beruházások volumene 4,5%-kal maradt el 2011-ben az előző év teljesítményétől, a volumenváltozás csökkenésének üteme mérséklődött”.