Újabb listán vagyunk utolsó előttiek

2012.02.29. 14:44 Módosítva: 2012.02.29. 14:49

Új mutatót állított össze a Standard and Poor's hitelminősítő annak bemutatására, hogy a feltörekvő európai gazdaságok mennyire vannak kiszolgáltatva az euróövezet felől érkező sokkoknak. A 19 vizsgált ország közül sajnos Magyarország szomorú helyet foglal el a rangsorban.

A hitelminősítő szerdán kiadott közleményében megjegyzi, hogy a „feltörekvő európai gazdaságok érzékenységi mutatója” (EESI) a szuverén adósok sérülékenységét méri, méghozzá aszerint, hogyan reagálnak külső sokkokra. Ezek a sokkok ugyanis a devizaárfolyamon és a GDP-t ért hatásokon keresztül növelhetik az államadósságot és ezzel hatással vannak az adott országok hitelminősítésére. Az S&P ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy az új index közvetlenül nem érinti az országok adósbesorolását.

A most összeállított index azt mutatja, hogy az elmúlt időszakban mutatkozott némi javulás, azonban az eurózóna felől érkező esetleges újabb hitelleépítés tőkekivonást indíthat el több feltörekvő európai országban, ami negatívan érintheti a gazdaságok növekedését és költségvetési kilátásait.

Az S&P most összeállított, 19 feltörekvő európai országot tartalmazó listájának első helyén Törökország áll, mint a legsérülékenyebb gazdaság, EESI mutatójának értéke a legmagasabb, 2,94 pont. Magyarország rendelkezik a második legmagasabb pontszámmal, 2,09 pontos mutatója azt jelzi, hogy Magyarország is rendkívül kiszolgáltatott az esetleges euróövezeti sokkokra. Az S&P indoklása szerint az ország magas külső adóssága miatt rendkívül kiszolgáltatott, nem pedig a külső egyenlegpozíciója miatt.