Okostelefonon csábítjuk a tőkét

2012.03.01. 08:41 Módosítva: 2012.03.01. 08:41

Elkészült, és március elsejétől iPhone-okra már letölthető a Bolton May Ltd. által kínált „Doing Business In” elnevezésű üzleti útmutató első, Magyarországról szóló alkalmazása. A fejlesztők 2011 őszén abból a felismerésből indultak ki, hogy a világgazdasági válság a nemzetközi piacokon nem egységes súllyal jelentkezik: míg egyes térségek recesszióba zuhannak, másoknál folytatódik a gazdaság növekedése, az intenzív tőkebeáramlás.

Ez utóbbiaknál pedig hasznos lehet egy általános modellben működő, de az adott ország gazdasági, üzleti, politikai életének sajátosságaira kihelyezett befektetési útmutatóra. „Ez alapján a BRIC-országokra gondoltunk, és azokból is Indiát és Brazíliát választottuk ki” – mondta a projekt egyik ötletgazdája, Martonyi Zoltán. Ez a két ország azért is megfelelő kiindulópont volt, mert két eltérő üzleti kultúrát képviselnek: az indiai hagyományos egy zárt üzleti világ, amely most kezd nyitni, míg a brazil, az egyik legnagyobb amerikai gazdaság, mindig is nyitott volt.

„Az alkalmazás kialakításánál az a nagyon fontos felismerés vezetett minket, hogy a globalizáció hatásai ellenére minden egyes ország megőrzött több sajátos jellegzetességet, amelyek a külföldi befektető számára szokatlanok – mi ezekre fektettük a legnagyobb hangsúlyt az alkalmazásokban”. Egy potenciális befektető dolgát ezzel annyiban megkönnyítik, hogy már lesz némi képe az adott országról, mielőtt egy erre szakosodott tanácsadóhoz fordul az esetleges speciálisabb kérdéseivel.

Az alkalmazás először azonban nem a brazil, nem is az indiai gazdaságról, hanem a magyarról készült el, a Doing Business in Hungary applikáció március elsejétől már letölthető (de tavasszal elkészül a két másik országról szóló is). Az alkalmazásnak kilenc menüje van, a kilenc ikonból kettő ingyenesen használható, a többi hét aktiválásáért egy évre 20 eurót kell fizetni.

Az ingyenes szolgáltatás része egy általános információ az országról, benne gazdasági, politikai és a jogrendszerről szóló alapadatokkal, valamint egy Szolgáltatások menü, benne a legfontosabb telefonszámokkal, valamit egy részletes tájékoztatóval a külgazdasági hivatalról, a HITA-ról. A többi hét alkalmazás foglalkozik többek között befektetésvédelemmel, az adott országban történő üzleti megjelenéssel és cégalapítással, bemutatja a legfontosabb cégformákat. Az általános gazdasági kérdések, például a társasági jogi- és munkaviszony vagy az ingatlanszerzés területei mellett olyan gyakorlati ismereteket is tartalmaz, mint a lakásbérlettel vagy a külföldi jogosítvány használatával kapcsolatos tudnivalók.

Martonyi Zoltán arról nem beszélt, hogy hány alkalmazás letöltésére számítanak, vagy letöltéstől lehet kifizetődő a rendszer, de azt mondta: a magyar gazdaságot bemutató alkalmazásnál nem az üzleti szempontok a fontosak, hanem az, hogy segítsék a magyar gazdaság iránt érdeklődőket, illetve – habár erre semmiféle támogatást nem kaptak – az is, hogy a magyar gazdaság erősödését próbálják segíteni.