Aranyárban lehet húsvétra a tojás

2012.03.05. 07:57

Több mint harminc százalékkal drágult egy év alatt a tojás fogyasztói ára, sok helyen már ötven forintot kérnek darabjáért. Szakemberek szerint az idén további drágulás várható, egyes ágazati elemzők a 60 forintos darabonkénti árat sem tartják elképzelhetetlennek, írja a Magyar Hírlap.

„Nehéz megjósolni, hogy hol áll meg a tojás fogyasztói ára, de az biztos, hogy további áremelkedésre számítunk, amelyet a termelők költségnövekedése is indokol. A múlt év őszéig ugyanis önköltségen tudtak csak értékesíteni” – mondta a lapnak Földi Péter, a Baromfi Terméktanács (BTT) szaktanácsadója.

A szakértő szerint a termelők önköltsége 21-22 forintra rúg tojásonként, amelyben még nincs benne a 27 százalékos általános forgalmi adó. Így minimálisan 27-28 forintot kell elérnie a termelői árnak

A szakemberek szerint az áremelkedésért az uniós állatjóléti intézkedések és a magas takarmányárak okolhatók. Január elsejétől betiltották a hagyományos tojótyúkketreceket, az irányelv szerint a tyúkok kizárólag fészkelőhellyel, kapirgálótérrel és ülőrúddal felszerelt ketrecekben vagy pedig alternatív rendszerekben tarthatók. Ez tyúkonként 5000 forintos beruházást jelentett az állattartóknak.

Az 528 regisztrált magyarországi tojótyúktelep közül 350-ben sikerült teljesíteni az uniós elvárásokat, 178-ban még nem, vagy csak részben cserélték ki a ketreceket. Az EU-s elvárások miatt idén száz-százötven telep zárhat be. Főleg a kisebb termelők lehetetlenülnek el, ami Földi Péter szerint azt jelenti, hogy a magyarországi négymilliós tyúklétszámból kétszáz-kétszázhúszezer tojó eshet ki.