Még nem tudni, mekkora értékű vagyon került az államhoz

2012.03.05. 06:58 Módosítva: 2012.03.05. 07:13
Az állam átvette a megyéktől a vagyont, de még nem lehet tudni, mekkora az értékük, az viszont már ismert, hogy 189 milliárd forint tartozásállomány is az államhoz került.

Jelenleg vizsgálják azokat a vagyonelemeket, amelyek a kormánydöntés alapján január 1-jétől a megyei, fővárosi önkormányzatoktól az államhoz kerültek. Az átvett vagyon nem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-hez került, hanem − az egészségügyi funkciójú vagyon − a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI), a nem egészségügyi feladatokhoz kötődő többi vagyon pedig a Megyei Intézményfenntartó Központokhoz (MIK), mivel a jogszabályban ezeket jelölték ki − tudta meg a Napi az MNV Zrt.-től.

Összesen 771 különböző intézmény, alapítvány és gazdálkodó szervezet került át a megyei önkormányzatoktól, ebből 66 a GYEMSZI-hez, a többi a MIK-ekhez. Ezekből négyszáz költségvetési szerv, 160 alapítvány, közalapítvány és 145 gazdálkodó szervezet. A négyszáz költségvetési szerv közül 190 közoktatási intézmény, 117 szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, 67 közművelődési intézmény és 26 egyéb kategóriába sorolandó intézmény. Vannak olyan ingatlanok is, amelyeknek tulajdonosi jogait az átvételt követően a Nemzeti Földalap gyakorolja, viszont a konkrét ingatlanok − mint az MNV Zrt. esetében is − a kijelölt vagyonkezelőhöz kerülnek.

Az átadás-átvételi eljárás előkészítése során a vagyonelemek nyilvántartási értékét rögzítették, a becsült forgalmi érték viszont különbözik ettől. Az intézmények átvételével párhuzamosan az állam átvette a megyei önkormányzatok valamennyi adósságát, valamint az intézmények szállítói tartozásait is.

Az átvett vagyon értékéről egyelőre nem tudtak pontos információval szolgálni a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál sem, ahol elmondták, hogy a vagyon felmérése, áttekintése  jelenleg is folyik. Azt azonban megtudtuk a minisztériumtól, hogy az átvett intézmények működtetésével együtt összesen 189 milliárd forintos tartozásállományt vett át az állam. A megyék által átvett tartozások között nagy különbségek vannak. A legkisebb tartozást, 2,37 milliárd forintot Győr-Moson -Sopron megyétől vette át az állam, a legnagyobbat, 19,1 milliárd forintot pedig Pest megyétől. (Átlagosan 9,4 milliárd forintos tartozásról beszélhetünk.)

Az állam által átvett vagyon (darab)
Összes átvett vagyon 771    
  Ebből a GYEMSZI-hez került 66  
  A MIK-hez került 705  
    Ebből költségvetési szerv 400
    Alapítvány 160
    Gazdálkodó szerv 145
 Forrás: MNV Zrt.