40 milliót fizetett a Generali kátyúkárra

2012.03.06. 11:39

Ebben az évben is sok kátyúra számíthatunk az utakon, ami a legrosszabb esetekben tönkre teheti a gumit, a felnit, vagy akár a futóművet is. A Generalihoz tavaly több mint 1200 bejelentés érkezett a kátyúkárokkal kapcsolatban, a társaság pedig 40 millió forintot fizetett ki ügyfeleinek.

Az elmúlt hónapokban tapasztalt kemény téli fagy, a sok csapadék, de főleg az utóbbi napokra jellemző fagypont körüli hőingadozás jelentősen kikezdi az utak burkolatát és napok alatt nagy kiterjedésű és mély úthibák keletkezhetnek, országosan naponta akár több ezer darab. A Magyar Közút Zrt. statisztikája szerint több tízezer kátyú borítja az utakat országszerte.

A kátyúkárt elsősorban az utak tulajdonosának kell bejelentenünk, lehetőleg öt napon belül. Nem mindegy az sem, hogy melyik úton ér minket kár, az országos utakkal kapcsolatban a Magyar Közút Zrt.-hez, a települések útjait érintő problémákkal pedig az adott önkormányzatokhoz kell fordulni. Ha Budapest fő- és tömegközlekedési útjainak valamelyikén történik mindez, akkor a BKK Közút az illetékes, míg a többi, ide nem sorolható úton, - pl. a mellékutcákban - az adott kerület. Fontos tudni, hogy a károk kifizetésének jogalapjára vonatkozó döntés az ő hatáskörük, nem a biztosítóé.

„A kárrendezés zökkenőmentes lebonyolítása érdekében tanácsos a történteket mindig dokumentálni. A rendelkezésünkre álló eszközökkel készítsünk fotókat a helyszínről, az autót ért sérülésekről. Ha nem sikerül az út kezelőjével megállapodni, jó, ha van casco biztosításunk. Tavaly több mint 1200 bejelentést regisztráltak kollégáink és 40 millió forintot fizetett ki a társaság az ügyfeleknek” – mondta el Zsombori Levente, a cég gépjármű-kárrendezési divíziójának vezetője.

Ha nincs biztosításunk és az érintett útszakasz kezelőjével sem sikerült megállapodásra jutnunk, az egyetlen út a pereskedés marad, de abban az esetben is nagyon fontos, hogy minden bizonyítható legyen. Éppen ezért minden lehető eszközzel dokumentáljuk az esetet, tegyük meg időben a bejelentést az illetékesek felé, valamint nagyon hasznos lehet a rendőrségi jegyzőkönyv is.