Tovább küzdenek a multik az Erzsébettel

2012.03.06. 08:21

Már közel egy hónapja tárgyal a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) az Erzsébet-utalványok elfogadásáról a multinacionális áruházláncokkal, de megállapodás még nem született egyikükkel sem. „Több nemzetközi élelmiszerlánccal megtörtént a kapcsolatfelvétel, és előrelépés, hogy néhányukkal már egyeztetések is voltak” – mondta a Világgazdaságnak Vámos György .

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a tárgyalások mikorra vezetnek eredményre, mert két-három alapvető feltételben kell megegyezni. Vámos György biztos abban, hogy a látszat ellenére a NÜSZ és a nemzetközi áruházláncok (Auchan, Tesco, Spar, Cora) is érdekeltek a megállapodásban.

A probléma az, hogy a NÜSZ eddig egyetlen külföldi tulajdonban lévő áruházlánccal sem kötött szerződést az elfogadásról, míg a magyar áruházláncokkal – úgy mint a CBA, Coop, Reál és az Arzenál – már tavaly év végén aláírták a szerződést. A megállapodást nehezítheti, hogy a magyar láncokkal három százalékos elfogadói jutalékban állapodtak meg, míg a külföldieknek ennek dupláját, hat százalékot ajánlottak.

Eddig több mint másfél millióan igényelték az új cafeteriaeszközt, és március végére, az állami szektor megrendeléseivel 1,8 millió munkavállalóra bővülhet ez a szám. „Két hete kapták meg a munkavállalók az utalványokat, ezért lehet még alacsony a tapasztalt forgalmi szint. Van még hova fejlődni, de abban bízunk, hogy mindössze arról van szó, hogy az emberek nem azonnal használják el a szelvényeket” – mondta a napilapnak Fodor Attila. A CBA kommunikációs igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy az Erzsébet-utalványt csak élelmiszerre lehet elkölteni, így például vegyiárura nem. Kujbus Tibor, a Reál Hungária Élelmiszer Kft. ügyvezető igazgatója korábban úgy vélte: a magyar kereskedők húsz éven át versenyhátrányban voltak a multikkal szemben, ezért "helyes döntés, hogy az Erzsébet-utalvány profitja magyar kézben marad."