Eldőlt: indulnak a szociális szövetkezetek

2012.03.12. 14:32 Módosítva: 2012.03.12. 14:33

Új típusú szociális szövetkezetek létrehozásának támogatásáról döntött a kabinet, ezekben a tagság önkéntes lesz. A rendszer kialakításának első lépése az ország 47 leghátrányosabb kistérségének 800 olyan települését érinti, ahol ötezernél kevesebben élnek, és a „normál pályázati rendszerben” nem tudnak előrelépni, mert pályázatírásra sincs pénzük. A szociális szövetkezetek az ezeken a helyeken élőknek adnának lehetőséget arra, hogy például különféle mezőgazdasági munkákkal, állattenyésztéssel, gyümölcsszedéssel vagy gyógynövénytermesztéssel, megteremtsék az önfenntartás feltételeit.

A szövetkezetek ötmillió forintos támogatást kaphatnának egy idén ötmilliárdos keretből; a pénzre május 1-jétől lehet majd pályázni, mégpedig úgy – fogalmazott Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó –, hogy gyakorlatilag „semmit nem kell tenniük". Pályázni mind önkormányzatoknak, mind magánszemélyekből álló csoportoknak lesz lehetőségük. A kisebb településeken a pályázó kötelessége lesz, hogy minden halmozottan hátrányos helyzetű családot próbáljon meg bevonni a szövetkezetbe. Annak, aki a szövetkezetben nem teljesíti a vállalt feladatait, harminc nap után felfüggeszthetnék a tagságát.

A tervek szerint egy vagy két év után lenne mód átlépni a rendszer második szintjére, ahol 15 millió forintra lehetne pályázni, a harmadik szinten pedig 50 millió forintra, amikor a közös tevékenységet már kisipari üzemekkel lehetne folytatni. Hegedűs Zsuzsa azt mondta: „Negyvenhétezer forintból nem lehet megélni. (...) De nagyon remélem, 2014-re elérjük, hogy valóban a minimálbért kapja meg a közfoglalkoztatott, mert az jár neki”. Giró-Szász András kormányszóvivő is arról beszélt: a kabinet célja annak elérése, hogy az egészséges felnőtt emberek munkából, ne pedig az állami újraelosztási rendszerből éljenek meg.  • Bérelnék
  • Bankszámla