Moody's: vagy IMF, vagy leminősítés

2012.03.12. 11:40

A nemzetközi hitelkeretről szóló megállapodás csúszása negatív Magyarország adósbesorolása szempontjából - figyelmeztetett hétfő reggel megjelent heti kitekintőjében a Moody's Investors Service. A hitelminősítő arra is felhívta a figyelmet, hogy a dráguló piaci forrásbevonás felveti az adósság fenntarthatóságával kapcsolatos kérdőjeleket – írja a Portfolio.hu. Felidézik: az Európai Bizottság és Magyarország most már a harmadik hónapja tartó szembenállása miatt csúszik a megállapodás a szükséges nemzetközi hitelcsomagról, ami a hitelminősítő elemzőjének, Alpona Banerji megállapítása szerint negatív fejlemény Magyarország szempontjából.

Habár az EB nem jelezte sosem egyértelműen, hogy az új pénzügyi hitelkeret előfeltétele lenne az összes vitás kérdés rendezése, azonban Magyarország és az Európai Unió folyamatos szembenállása miatt késik a megállapodás a nemzetközi hitelcsomagról az EU/IMF párossal - fogalmaz a szakértő. „Számításaink szerint az ország bruttó finanszírozási igénye 2012-ben a GDP 16 százalékára, vagyis 15 milliárd euróra rúg” – idézi az elemzést laptársunk. Ez az érték a legmagasabb a régióban.

Ráadásul összesen 13 milliárd eurónyi adósságot kell az országnak törlesztenie, ennek 40 százalékát a külső adósság után kell megfizetnie.  Habár a devizatartalékok február végén 34 milliárd eurónál álltak és Magyarország rendelkezik likvid tartalékokkal is, mindenképp szüksége van a nemzetközi piacokról történő forrásbevonásra. Az IMF-program hiányában viszont nehezebb lesz a külső forrásbevonás

A Moody's reggeli figyelmeztetése lehet az oka annak, hogy gyengüléssel kezdte a forint a hetet, írja a Napi Gazdaság, mondván: egyéb hír híján a Moody's azon véleménye lehet a ludas a forintgyengülésben, amely szerint negatívan érintheti hitelbesorolásunkat az IMF-megállapodás csúszása. Mint írtuk, az eurót fél 10-kor 293,30 forinton jegyezték a bankközi kereskedésben, holott pénteken napközben 290-292 forint között mozgott az árfolyama.

Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője a lapnak elmondta: érdemi forgalom és makroadat nem látott napvilágot, így valószínűleg a hosszú hétvége előtti pozíciórendezések, illetve az magyarázhatja a fordulatot, hogy a Moody's közölte: a nemzetközi hitelkeretről szóló megállapodás csúszása negatív Magyarország adósbesorolása szempontjából. A szakember hozzátette: ahogyan pénteken arra a némileg félreértelmezett hírre, hogy akár napokon belül elkezdődhetnek az IMF-tárgyalások, egyöntetűen pozitív irányba állt a piac, úgy okozhatott ellenkező irányú fordulatot a Moody's bejelentése.