Jelentős mértékben nőttek 2006 óta a baromfitermelés és -feldolgozás költségei, míg az árak ennél jóval kisebb mértékben emelkedtek; emiatt, és az uniószerte tapasztalható hiány miatt is nyár elejéig három lépésben drágul majd a baromfitermékek ára, írta a Világgazdaság hétfőn.
A Baromfi Terméktanácsnak az elmúlt hat év költségalakulását elemző anyaga szerint a csirketakarmány ára tavaly 82 százalékkal volt magasabb, mint 2006-ban, az idei első két hónapban pedig további 5 százalékkal nőtt. A pulykatakarmányok ára 2011-re megduplázódott 2006-hoz képest, 2012-ben eddig további 16 százalékkal emelkedett. A lap birtokába került dokumentum rámutat, hogy minden más fontos költségtényező is komolyan nőtt, míg a fogyasztói árak 2008-2009 óta nem változtak jelentősen.
A felvásárlási árak csirkénél a 2006 márciusi szinthez viszonyítva 2011-re 44,7 százalékkal nőttek, pulykánál az emelkedés 2011-ig 40 százalék, 2012 elejére 57 százalék lett. Az anyag szerzői szerint a meghatározó anyag- és bérjellegű költségek növekedését a felvásárlási árak nem tudták kompenzálni.
A baromfitermékek nettó átadási árai az elmúlt 3-4 évben jelentős mértékben nem változtak, az utolsó egy-két évben pedig csökkentek, úgy, hogy a fogyasztói árak sem emelkedtek.
Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke a lapnak elmondta: a már elfogadott, áprilistól élő 5-6 százalékos áremelés egyelőre csak a tenyésztőkön segít, a továbbra is alacsony fogyasztói árak miatt most a feldolgozók vannak bajban. Szerinte ezért egy 6-8 százalékos emelés szinte biztosra vehető május közepéig, és mivel az is csak visszarendeződés a három évvel ezelőtti szintekre, ezért az időközben megnőtt költségek miatt egy harmadik körös, 7 százalékos mértékű nyár eleji áremelésre is szükség lesz.