Gizella
9 °C
14 °C

Demján kivonult Moszkvából

2012.03.19. 15:13

A TriGránit kivonult moszkvai projektjéből, a Mozaik bevásárlóközpontból, adta hírül a Kommerszant című orosz üzleti-politikai napilap hétfőn.

A magyar befektető ígérete az ötmilliárd eurós oroszországi ingatlan-beruházásokról gyakorlatilag nem valósult meg, írja a lap, amely úgy értesült, hogy a TriGránit részesedését a Mozaik bevásárlóközpontban Pjotr Sura, az RGI International nevű cég társtulajdonosa vette meg körülbelül egy hónapja.

A befolyásos üzleti-politikai napilap emlékeztet arra, hogy a TriGránit 2007-ben került az orosz piacra, a Gazprombank-Invest céggel együtt ötmilliárd eurós kereskedelmi ingatlanberuházást tervezett megvalósítani Krasznodarban, Moszkvában és Szentpéterváron.

Később a magyar cég két-hárommilliárd dollárt szeretett volna invesztálni egy 28 hektáros szentpétervári raktárterületen, de a válság miatt a terv meghiúsult. 2008-ban sikertelen tárgyalásokat folytattak a vityebszki pályaudvar körüli terület beépítéséről.

Abban az évben szerzett a TriGránit 50 százalékos részesedést a 134 ezer négyzetméteres Mozaik bevásárlóközpontban. Ez lett volna az első moszkvai beruházása. Azzal az indokkal vonult ki belőle a cég, hogy a projektet a mai napig nem egyeztették a moszkvai főpolgármesteri hivatallal.

Mint a Kommerszant írja, Moszkvában 2010-ben megváltoztak a játékszabályok a beruházók számára. Szergej Szobjanyin – aki akkor váltotta Jurij Luzskovot az orosz főváros élén – leállította a tömeges építkezéseket és bejelentette, hogy felülvizsgálják a korábban engedélyezett projekteket.