Több százezren kértek bérkompenzációt

2012.03.19. 10:18

Eddig 340 ezer közszférában dolgozó jelezte, hogy kéri a bérkompenzációt, ők átlagosan 10 és 18 ezer forint közötti összeget kapnak. A határidő ma, március 19-én jár le, az egészségügyben dolgozók, a pedagógusok, a közhivatalnokok máig kérhetik a bérkiegészítést.

Aki ezt a határidőig megteszi, az januárra és februárra visszamenőleg igényelheti a bérkompenzációt az szja-változás okozta keresetcsökkenésre, írja a Portfolio.hu.

Fehér József a köztisztviselőket és közalkalmazottakat tömörítő szakszervezet főtitkára a Kossuth Rádióban elmondta, rendkívül nehézkes és bürokratikus a rendszer, hiszen számos igazolást, nyilatkozatot kell beszerezni ahhoz, hogy valaki egyáltalán hozzájuthasson a kompenzációhoz.

Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta: aki már leadta kompenzációs igényét, és jogosult is rá, azt már kárpótolták, vagy ez rövidesen megtörténik.

A versenyszférában elvileg szintén kötelező a dolgozóknak bérkompenzációt adni, azonban a gyakorlatban ez nem mindenhol jelenti azt, hogy a nettó keresetek változatlanok maradnak. Egyes helyeken a munkáltatók például úgy tartották szinten a nettót, hogy közben elvették a korábban adott cafeteria-juttatásokat vagy azok egy részét, így összességében rosszabbul járt a munkavállaló, mintha semmit nem kapott volna.

Az már korábban eldőlt, hogy az állami cégeknél minden munkavállaló kap a bérkompenzációt. Ebben a körben nagyjából 80 000 ember járt rosszul az adóváltozással, a kompenzálásuk 22 milliárd forintba kerül.